Ελλάδα|28.02.2024 16:00

Το Boeing 747 του Αριστοτέλη Ωνάση πήρε μόνιμη θέση στην ιστορία του Ελληνικού

Newsroom

Ο γίγαντας των αιθέρων και της Ολυμπιακής Αεροπορίας Boeing 747 "OLYMPIC EAGLE" (SX-OAB) και το αγαπημένο αεροπλάνο του ιδρυτή της εταιρείας Αριστοτέλη Ωνάση, πήρε την θέση που του άξιζε στη λαμπρή εποχή που ξημερώνει για το Ελληνικό.

Δείτε βίντεο με το αεροσκάφος του Ωνάση

Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 13.04, η LAMDA DEVELOPMENT, τιμώντας τη συμφωνία που υπεγράφη τον Μάιο του 2023 με το ΠΟΛΚΕΟΑ, προχώρησε στη μετακίνηση το αεροσκάφους, δίπλα στο χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, κτίριο Saarinen, παίρνοντας θέση στο νέο ταξίδι του Ελληνικού, όπως φαίνεται στο βίντεο του UP Stories

Το κτίριο Saarinen, εγκαινιάστηκε το 1969, την ίδια χρονιά που ο Αριστοτέλης Ωνάσης έκανε την παραγγελία στην Boeing για το αεροσκάφος αυτό.

 «Εάν τα βαπόρια είναι γυναίκα μου, η Ολυμπιακή είναι η ερωμένη μου»

«Εάν τα βαπόρια είναι γυναίκα μου, η Ολυμπιακή είναι η ερωμένη μου». Με αυτά τα λόγια απαντούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στους συνεργάτες του όταν προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν με οικονομικά κριτήρια να επενδύσει χρόνο και χρήμα στην αεροπορική εταιρεία.

Ο Έλληνας κρίσος ήταν ο πρώτος παγκοσμίως που επένδυσε στους γίγαντες της Boeing το 1973 καπαρώνοντας μάλιστα 11 σειρές παρ΄ ότι ήθελε μόλις δύο αεροπλάνα, υποχρεώνοντας λίγους μήνες αργότερα τους ανταγωνιστές του να τα αγοράζουν από αυτόν.

Η ευφυΐα του Ωνάση έδινε λύσεις σε κάθε δίλημμα και κάθε εμπόδιο, ακόμα και όταν οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν έντρομοι πως η αντιγραφή των 5 ολυμπιακών κύκλων έβαλαν την αεροπορική του εταιρεία στο στόχαστρο της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής.

Τότε, έδωσε και πάλι τη λύση, αφήνοντας τους συνεργάτες του έκπληκτους. Είπε να γυρίσουν όρθιο το λογότυπο και να βάλουν ακόμη έναν κύκλο, λέγοντας να βγει δελτίο που θα λέει πως ο 6ος κύκλος είναι η Ολυμπιακή που θα ενώσει τις πέντε ηπείρους με την Αθήνα.

Η Ολυμπιακή ήταν η πιο κομψή εταιρεία, με τις στολές των αεροσυνοδών να ράβει ο Γάλλος σχεδιαστής, Πιερ Γκαρντέν. Επίχρυση μαχαιροπίρουνα, κρυστάλλινα ποτήρια και ασημένια σερβίτσια προσφέρονταν στους επιβάτες, ενώ οι κλοπές δεν άργησαν να καταγραφούν. Ο Ωνάσης είχε πει την χαρακτηριστική φράση: «παιδιά, μην κάνετε τίποτα, αφήστε να νιώθουν ότι κλέβουν τον Ωνάση».

Αριστοτέλης ΩνάσηςBoeingΕλληνικόειδήσεις τώρα