Ελλάδα|28.02.2024 16:00

Τέμπη: Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Συνδικάτα, σωματεία και πλήθος κόσμου κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και τα 57 θύματα.

Υπολογίζεται πως περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα μόνο, καθώς κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα.

Τρεις συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του ΠΑΜΕ, με τον κόσμο να κρατά πανό με συνθήματα όπως: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ», «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω».

Παράλληλα, νέοι έγραψαν, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη τα ονόματα των 57 θυμάτων, με κόκκινα γράμματα.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια, με μια μεγαλειώδη πορεία προς το Σύνταγμα, ενώ συγκέντρωση υπήρξε και στα γραφεία της Hellenic Train.

Την ίδια ώρα, με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας» η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».

Ένταση με μολότοφ και δακρυγόνα

Οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν και από επεισόδια καθώς κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, στη Βουλή, με την ΕΛ.ΑΣ. να απαντά με χρήση χημικών.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην Πανεπιστημίου στο ύψος της Ομόνοιας με τις αστυνομικές δυνάμεις να «ανταλλάσσουν» κρότου λάμψης και μολότοφ με αγνώστους ενώ και η «Αύρα» της Αστυνομίας έριξε νερό κατά των συγκεντρωμένων.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα έχουν τραβήξει χειρόφρενο, Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Ακινητοποιημένα θα είναι καθόλη την ημέρα Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Τρένα - Προαστιακός

Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Λεωφορεία - Τρόλεϊ

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει  στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα είναι και τα πλοία που αναχωρούν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

ΔικαιοσύνηΑΔΕΔΥαπεργίαΤέμπησιδηροδρομικό δυστύχημαειδήσεις τώρα