Ελλάδα|23.10.2018 14:03

700 εκατ. βασική ενίσχυση σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Newsroom

Απαντώντας στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση το απόγευµα της περασµένης Πέµπτης, στην οποία σηµειώνει ότι «µε αφορµή διάφορα δηµοσιεύµατα στον Τύπο σχετικά µε τον χρόνο καταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2018 ενηµερώνουµε τους παραγωγούς ότι αυτή η πληρωµή θα πραγµατοποιηθεί, όπως είχε προγραµµατιστεί, πριν το τέλος του Οκτωβρίου».

Για να πραγµατοποιηθούν οι πληρωµές έπρεπε να µεσολαβήσει η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του κειµένου της σύµβασης µεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Τράπεζας Πειραιώς µε αντικείµενο την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης, που αφορά στο έτος 2018. Το «πράσινο φως» δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την Πέµπτη και στη συνέχεια η σύµβαση προωθήθηκε για υπογραφή και δηµοσίευση στην εφηµερίδα της κυβέρνησης, προκειµένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει τάχιστα στην έκδοση της εντολής πληρωµής, η οποία όµως χρειάζεται 2 έως 3 εργάσιµες µέρες για να διεκπεραιωθεί από την τράπεζα.

Στους λογαριασµούς

Το συνολικό ποσό αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και αναµένεται να πιστωθεί στους λογαριασµούς των δικαιούχων την ερχόµενη εβδοµάδα και πιο συγκεκριµένα στις 25 ή στις 26 Οκτωβρίου, καθώς ο µηχανισµός του Οργανισµού Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων είναι απολύτως έτοιµος να προχωρήσει στις προβλεπόµενες ενέργειες µε βάση το χρονοδιάγραµµα που είχε θέσει από τις αρχές Σεπτεµβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σηµειώνεται ότι στα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασµούς δεν θα περιλαµβάνονται οι ενισχύσεις για το «πρασίνισµα» και τα επιπλέον δικαιώµατα σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους µετά το 2013. Πρώτοι θα δουν τα χρήµατά τους όσοι έχουν λογαριασµό στην Τράπεζα Πειραιώς και ακολούθως οι δικαιούχοι µε λογαριασµούς στις υπόλοιπες τράπεζες. Προς την κατεύθυνση της µεγάλης αυτής πληρωµής που έπεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο την Πέµπτη 18 Οκτωβρίου, αναφορικά µε τις άµεσες ενισχύσεις και ειδικά µέτρα.

Οι δικαιούχοι και τα ειδικά µέτρα στήριξης στα νησιά

Προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, τη διαδικασία ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για τον έλεγχο και την έγκριση (αναγνώριση και εκκαθάριση) των πληρωµών, στην οποία περιλαµβάνονται η Βασική Ενίσχυση, η ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίµα και το περιβάλλον και για τους νέους αγρότες, καθώς και των καθεστώτων συνδεδεµένης στήριξης σε: Ρύζι, σκληρό σίτο, βιοµηχανική τοµάτα, πορτοκάλια χυµοποίησης, όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόρους σποράς, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, ροδάκινα προς χυµοποίηση, κορινθιακή σταφίδα, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή,

θηλυκά βοοειδή, αίγες και προβατίνες, ειδική συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1 - γεωργοί που εκτρέφουν βοοειδή, Μέτρο 2 - γεωργοί που εκτρέφουν αιγοπρόβατα), σηροτροφία και της ειδικής ενίσχυσης στο βαµβάκι.

Οι πληρωµές θα αφορούν επίσης τα ειδικά µέτρα στήριξης στα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, δηλαδή:

  • Ενίσχυση για τη διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων
  • Ενίσχυση του αµπελοοινικού τοµέα
  • Ενίσχυση για τη διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας µαστίχας Χίου
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια γεώµηλων
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια βρώσιµου λαθουριού
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια τοµατακιού Σαντορίνης
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια δαµάσκηνων Σκοπέλου
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια αγκινάρας Τήνου
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών
  • Ενίσχυση για την παραγωγή γάλακτος µε προορισµό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και την παραγωγή γιαούρτης
  • Ενίσχυση για την καλλιέργεια κριθαριού Λήµνου.