Ελλάδα|09.03.2024 12:03

Ασημακοπούλου: «Παραλήπτες του mail όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού» - Τι καταγγέλλει απόδημος στο ethnos.gr

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Εκατοντάδες απόδημοι καταγγέλλουν παραβίαση του νομικού πλαισίου για τα προσωπικά δεδομένα από την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία φέρεται να υπήρξε αποστολέας μαζικών e – mails που παρέλαβαν την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα λένε στο ethnos.gr, το mail της ευρωβουλεύτριας εστάλη ελάχιστες ώρες πριν το mail του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσουν προκειμένου να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές 2024.

O Κ.Μ., κάτοικος Βερολίνου, είναι ένας από τους απόδημους που έλαβαν το επίμαχο mail της ευρωβουλεύτριας. Μίλησε στο ethnos.gr (στη διάθεση του οποίου είναι τα πλήρη στοιχεία του) για τις σκέψεις του μόλις έλαβε το μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου, τα βήματα που προτίθεται να κάνει μαζί με εκατοντάδες άλλους απόδημους που κάνουν λόγο για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τους, αλλά και τη σύνδεση αυτής της παραβίασης με την επιστολική ψήφο και το «θέμα εμπιστοσύνης» που προκύπτει, όπως λέει, για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

«Μόνο το υπουργείο Εσωτερικών είχε αυτά τα στοιχεία»

Πότε λάβατε το mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και πότε αυτό του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο;

Το πρωί της 1ης Μαρτίου καθώς πηγαίναμε στις δουλειές μας. Μας ενημέρωνε για την καμπάνια της «από άκρη σε άκρη». Εκείνη την ώρα, να πω την αλήθεια, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, αν και ενοχλήθηκα που μια πολιτικός χρησιμοποιεί τη διεύθυνση μου, χωρίς να έχουμε καμία πολιτική σχέση, πόσο μάλλον προσωπική. Δύο ώρες αργότερα ήρθε και το e-mail του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο και την απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Με δεδομένο ότι δεν έχετε υπάρξει μέλη του κόμματος της και δεν έχετε παραστεί σε κάποια εκδήλωση της ευρωβουλεύτριας, πως εξηγείτε ότι το mail έφτασε σε σας; Πού σας βρήκε;

Ακριβώς για αυτό αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε. Το υπουργείο Εσωτερικών ήταν το μόνο που είχε αυτά τα στοιχεία από τις προηγούμενες εκλογές. Η κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που τα βρήκε; Ποιος της έδωσε την άδεια να τα χρησιμοποιεί; Μέσα σε λίγες ώρες καταλάβαμε από αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα ότι το e-mail της στάλθηκε σε όποιον ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Θα κινηθείτε νομικά; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Αρχικά φτιάξαμε μια σελίδα στο Facebook για να δικτυωθούμε (Anti-Spam Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου). Στη συνέχεια μιλήσαμε με δικηγόρους και μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία καταγγελίας. Πρώτο βήμα είναι να απαιτήσουμε από την κα. Ασημακοπούλου να μας εξηγήσει που βρήκε τα προσωπικά μας δεδομένα (ηλεκτρονική διεύθυνση και εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού), πόσο καιρό τα κατέχει και ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά. Στη σελίδα μας μπορεί να βρει ο καθένας και η καθεμιά ένα πρότυπο e-mail με όλα τα στοιχεία και τη νομοθεσία. Η ίδια είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να απαντήσει. Αν δεν το κάνει άμεσα, καταγγέλλεται στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων. Καταγγελίες έχουν ήδη φτάσει στην Αρχή, η οποία, από ότι μάθαμε από τον τύπο, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. Παρακολουθούμε την υπόθεση και αναλόγως θα κινηθούμε. Δε σκοπεύουμε πάντως να το αφήσουμε.

Στελέχη της αντιπολίτευσης σε τοποθετήσεις τους στα μέσα βάζουν θέμα διαβλητότητας της επιστολικής ψήφου λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη; Περιμένετε από την κυβέρνηση αποφάσεις που αφορούν την Άννα Μισελ Ασημακοπούλου και την υποψηφιότητα της στις ευρωεκλογές;

Νομίζω είναι δύο διακριτά θέματα που όντως με κάποιο τρόπο συνδέονται. Από τη μια το κράτος φαίνεται ανίκανο να διαχειριστεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών του σύμφωνα με τους νόμους που το ίδιο έχει θεσπίσει. Η ψηφιακή διακυβέρνηση υποχώρησε μπροστά στην εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων ημετέρων. Από την άλλη αυτό το κράτος, με τους ίδιους μηχανισμούς, θέλει να εγγυηθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Υπάρχει όπως καταλαβαίνετε ένα ζήτημα εμπιστοσύνης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ και η απάντηση της ευρωβουλευτού

Την Κυριακή, το Υπουργείο Εσωτερικών με μία λιτή ανακοίνωση διά του γενικού γραμματέα υποστήριξε ότι «δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με την κ. Ασημακοπούλου να υποστηρίζει με ανάρτησή της ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της είναι προϊόν επιμέλειας του γραφείου της, τα οποία συγκέντρωσε ως ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια.

Όπως υποστηρίζει, ουδέποτε έλαβε τα επίμαχα στοιχεία από το ΥΠΕΣ ή κάποιον άλλο φορέα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας όσα γράφονται ως θεωρίες συνωμοσίας που έχουν σκοπό να βλάψουν την ίδια αλλά και τον θεσμό της επιστολικής ψήφου. «Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα», λέει η ευρωβουλευτής, δηλώνοντας στο Mega ότι έχει υποστεί απίστευτο bullying και πως τα στοιχεία έφτασαν στην ίδια με νόμιμους τρόπους.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι εκλογικοί κατάλογοι δίνονται σε όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως κόμματος, όμως στα στοιχεία αυτά δεν περιέχονται τα email, τα τηλέφωνα και η διεύθυνση στην οποία ο εκλογέας επιθυμεί να παραλάβει τον φάκελο με την επιστολική ψήφο (άρθρο 7 του νόμου 5083/2024 ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εκλογέων επιστολικής ψήφου).

Συνεπώς, πώς έφτασαν στα χέρια της ευρωβουλευτή τα emails ώστε να στείλει newsletter (σ.σ ζητώντας την άδεια να επικοινωνήσει μαζί τους σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να δηλώσουν ότι δεν θέλουν) και μάλιστα λίγη ώρα μετά το επίσημο ηλεκτρονικό μήνυμα από το Υπουργείο;

Νέα ΔημοκρατίαΆννα Μισέλ Ασημακοπούλουψήφος αποδήμωνευρωεκλογές 2024προσωπικά δεδομέναεπιστολική ψήφοςκαταγγελίαυπουργείο Εσωτερικώνειδήσεις τώρα