Ελλάδα|11.03.2024 08:00

Θεσσαλονίκη: Μηνύματα αλληλεγγύης μετά την τρανσφοβική επίθεση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Τα μηνύματα αλληλεγγύης μετά την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη (thesstoday.gr)
Τα μηνύματα αλληλεγγύης μετά την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη (rthess.gr)
Τα μηνύματα αλληλεγγύης μετά την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη (thesstoday.gr)
Τα μηνύματα αλληλεγγύης μετά την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη (thesstoday.gr)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της τρανσφοβίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο σημείο όπου το Σάββατο έλαβε χώρα η σοκαριστική και θλιβερή ομοφοβική επίθεση σε βάρος δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στη Θεσσαλονίκη.

Διαδηλωτές με πανό φώναξαν συνθήματα όπως «θα βγαίνω από το σπίτι όπως θέλω εγώ», «απαντάμε όλ@ όταν χτυπάνε» και «καμία ανοχή στην τρανσοφοβία», στην πλατεία Αριστοτέλους και έπειτα έκαναν πορεία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και εντάσεις, όταν πριν την πορεία κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο πλήθος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το ThessToday.gr, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εμφανίστηκαν ομάδες ακροδεξιών που κινήθηκαν κρατώντας πυρσό προς το πλήθος.

 

Φραστική επίθεση και στον Στέφανο Κασσελάκη

Ένταση επικράτησε και λίγο αργότερα στη Θεσσαλονίκη, έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όταν άγνωστοι επιτέθηκαν φραστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατευθυνόταν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τα άτομα κινήθηκαν εναντίον του, προπηλακίζοντάς τον και φωνάζοντας συνθήματα.

Η ίδια ομάδα επιτέθηκε και σε αστυνομικό που βρισκόταν στην είσοδο του κινηματογράφου, χτυπώντας τον με κράνος και τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Στο σημείο έσπευσε όχημα ταχείας επέμβασης του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών στον αστυνομικό, ο οποίος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο 424 ΓΣΝΕ.

 

«Μας χλευάζανε»

«Χτυπήσανε άτομα του προσωπικού (σσ. σε κατάστημα που έτρεξαν να ζητήσουν καταφύγιο), προσπάθησαν να μας φτάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν», «Μας χλευάζανε», αναφέρει το ένα θύμα της ομοφοβικής επίθεσης σε βίντεο στο TikTok ζητώντας από τον κόσμο που ήταν αυτόπτες μάρτυρες να βοηθήσουν στις έρευνες.

Βίντεο - ντοκουμέντα

Σοκ προκαλούν και τα βίντεο ντοκουμέντα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα που φαίνονται οι τραμπουκισμοί του πλήθους.

«Αν δεν τους φυγαδεύαμε θα ήταν στο νοσοκομείο - Μπορεί να είχαμε νεκρό»

«Τα δυο παιδιά ευτυχώς βρήκαν καταφύγιο μέσα σε ένα κατάστημα εστίασης. Παρόλα αυτά οι δράστες ήρθαν και χτυπούσαν τα τζάμια φωνάζοντας ‘’αφήστε τους έξω να τους κανονίσουμε εμείς’’. Αν δεν τους φυγαδεύαμε τα παιδιά θα ήταν στο νοσοκομείο. Μπορεί να είχαμε και νεκρό. Η αγριότητα ήταν πρωτοφανής. Τρέχανε μέσα στο πλήθος και διψούσαν για βία» περιγράφει στο ThessToday αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό.

Το χρονικό της ντροπής

Δύο τρανς άτομα δέχθηκαν επίθεση από μεγάλη ομάδα νεαρών ατόμων, το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι νεαροί δράστες αρχικά αντάλλαξαν ύβρεις με τα τρανς άτομα και μετά άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια, ενώ κάποιοι τους έφτυσαν.

Τα θύματα μπήκαν στο εσωτερικό ενός εστιατορίου για να προστατευτούν και ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 24 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι 11 από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι, με τον μικρότερο να είναι 14 ετών.

τρανςΘεσσαλονίκηομοφοβίαΣτέφανος Κασσελάκηςομοφοβική επίθεσηειδήσεις τώρα