Ελλάδα|11.03.2024 15:44

Στο εδώλιο για βιασμό ο προπονητής ιστιοπλοΐας που είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε ανήλικη

Newsroom

Ξανά στο εδώλιο θα βρεθεί ο προπονητής ιστιοπλοΐας στις 12 Μαρτίου αυτή τη φορά κατηγορούμενος για το κακούργημα του βιασμού για το οποίο πρωτόδικα είχε αθωωθεί. Ο πρώτος καταδικασθείς στο πλαίσιο του MeToo, εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του.

Το χρονικό

Στις αρχές του 2021 η 22χρονη Αμαλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, αποφάσισε να καταγγείλει την κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από την ηλικία των 11 ετών και για 3 χρόνια, αντλώντας θάρρος από την δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. «Κατάλαβα ότι μπορεί να είχε συμβεί και σε άλλους εκτός από εμένα. Έβλεπα την αδερφή μου που είναι τώρα 10 χρόνων να μεγαλώνει και σκεφτόμουν ότι δεν μπορώ να το αφήσω έτσι» είχε δηλώσει.

Η δίκη της, γνωστή και ως η πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα στις 12 Ιανουαρίου 2022. Ο προπονητής υποστήριξε ότι η Αμαλία τον «προκάλεσε», ότι εκείνη στα 11 της, σχεδόν τον «αποπλάνησε».

Στις 14 Ιουνίου του 2022, ο προπονητής καταδικάστηκε τελικά για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή. Με οριακή πλειοψηφία, όμως, ο 39χρονος απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μία σύνεδρος και ένας ένορκος μειοψήφησαν υπέρ της ενοχής του. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μία εν μέρει δικαίωση για την Αμαλία και τους γονείς της. Η μεγαλύτερη δικαίωση όμως ήρθε μία εβδομάδα αργότερα όταν, σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση ζητώντας να επανεξεταστεί η απόφαση όσον αφορά στο σκέλος του βιασμού, κρίνοντας απολύτως αξιόπιστη την καταγγελία της

Το δικαστήριο έκρινε παραδεκτή την έφεση και το Δικαστήριο προχώρησε στην επιλογή ενόρκων.

Σημειώνεται ότι αλληλέγγυοι έχουν δημιουργήσει μια σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων για τα δικαστικά έξοδα της Αμαλίας. 

βιασμόςιστιοπλοΐαειδήσεις τώραπροπονητής