Ελλάδα|06.11.2018 18:34

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αναβολικών

Newsroom

Εγκληματική οργάνωση που παρασκεύαζε, διακινούσε και διέθετε αναβολικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Τη Δευτέρα αστυνομικοί προχώρησαν σε συντονισμένη επιχείρηση σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, κατά την οποία συνελήφθησαν 11 Έλληνες, δέκα άνδρες και μία γυναίκα. 
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο αρχηγός του κυκλώματος.  Ως «υπαρχηγοί» του κυκλώματος ενεργούσαν ένας άνδρας που είχε «μίνι» παρασκευαστήριο αναβολικών στο Ηράκλειο και ένας ιδιοκτήτης καφετέριας στον Κορυδαλλό, ο οποίος διέθετε τα σκευάσματα.

Το κύκλωμα δρούσε σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, αλλά είχε επεκτείνει τη δράση του και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πολωνία, τη Γερμανία και την Κύπρο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της νοθείας τροφίμων, της έκθεσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Πώς τα παρασκεύαζαν

Το κύκλωμα, τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο, παρασκεύαζε και διακινούσε παράνομα και απαγορευμένα αναβολικά, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αλλά και παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από αναβολικές ουσίες.
Ο «αρχηγός» της οργάνωσης είχε αναλάβει την εισαγωγή έτοιμων αναβολικών σκευασμάτων και πρώτων υλών από το εξωτερικό (Κίνα, Πολωνία). Στη συνέχεια, σε παρασκευαστήριο σε περιοχή της Κρήτης, με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό, παρασκεύαζαν τα αναβολικά στην τελική μορφή τους.

Βρέθηκαν πάνω από 155.000 ευρώ 

Το κύκλωμα προμήθευε με τα αναβολικά τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την περαιτέρω διακίνηση, εμπορία και χορήγησή τους στους «τελικούς χρήστες», μεταξύ των οποίων και αθλητές, ενώ η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και οχημάτων των μελών.

Σε έρευνες, πάντως, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

141.639 αναβολικά (δισκία, φιαλίδια, αμπούλες, σύριγγες),
301 ηρεμιστικά χάπια και 40 ναρκωτικά χάπια (MDMA),
6.520 γραμμάρια καπνού,
6,2 γραμμάρια κάνναβης,
αεροβόλο όπλο και δύο μαχαίρια,
13 φυσίγγια αερίου και 29 αβολίδοτα φυσίγγια,
μηχανικός εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών σκευασμάτων,
πλήθος πρώτων υλών, κενών συσκευασιών,
19 κινητά τηλέφωνα,
Εννέα ηλεκτρονικοί υπολογιστές (δύο σταθεροί και επτά φορητοί),
δύο tablets,
σκληρός δίσκος και δύο USB,
155.499 ευρώ και 136 δολάρια ΗΠΑ και πλήθος εγγράφων-ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. 

αναβολικάΕΛΑΣ