Ελλάδα|14.03.2024 14:44

Κολωνός: Oργή και διαμαρτυρίες για την πρόταση της Εισαγγελέως για τον βιασμό της 12χρονης

Newsroom

Οργή στην κοινωνία έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζητά την αθώωση του βασικού κατηγορουμένου, Ηλία Μίχου για τον βιασμό του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, λόγω αμφιβολιών και την μετατροπή της μαστροπείας σε διευκόλυνση ανηλίκου να εκδίδεται. Πλήθος κόσμου θα συνεχίσει σήμερα και αύριο τις έντονες διαμαρτυρίες στην Αθήνα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παιδί που ζούσε έναν εφιάλτη στα χέρια του παιδοβιαστή και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα και στην πολιτική σκηνή για τις διατάξεις του νόμου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα 

Σήμερα, Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Οι διοργανωτές, στο κάλεσμά τους μέσω Facebook, επισημαίνουν ότι «το κράτος συγκαλύπτει πλέον και ξεκάθαρα μαστροπούς και βιαστές με την πρόταση εισαγγελέα» και τονίζουν ότι θα υπερασπιστούν το 12χρονο κορίτσι «με κάθε τρόπο».

Παράλληλα, το διαδίκτυο έχουν κατακλύσει και μηνύματα οργής, με το λαϊκό αίσθημα για δικαιοσύνη να έχει αναζωπυρωθεί.

 

Σημειώνεται πως και το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σεπόλια, με διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Πρώτα μας λέτε σπάστε τη σιωπή και μετά ξεπλένετε τον κάθε βιαστή», «Σε μια κοινωνία γεμάτη από φτωχές, οι εισαγγελείς ξεπλένουν μαφιόζους βιαστές». Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν και πορεία έως το κατάστημα που διατηρούσε ο κατηγορούμενος.

Κινητοποιήσεις και αύριο που συνεχίζεται η δίκη 

Και αύριο, Παρασκευή, αναμένονται κινητοποιήσεις καθώς θα συνεχιστεί και η δίκη με τις αγορεύσεις περίπου 15 δικηγόρων οι οποίοι θα αναδείξουν τις θέσεις τους ενώπιον των δικαστών. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του. Υπενθυμίζεται πως οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και να ανακοινωθεί η ποινή καθώς σε λίγο καιρό λήγει το 18μηνο κράτησης για τους συλληφθέντες.

Κόντρα και στο πολιτικό πεδίο – Χαμός με Φλωρίδη, Τζανακόπουλο και Αυλωνίτη στη Βουλή

Αντιδράσεις για την πρόταση της εισαγγελέως να ρίξει στα «μαλακά» τον Ηλία Μίχο υπάρχουν και στην πολιτική σκηνή, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη να παίρνει θέση στη Βουλή, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί κατά την διαδικασία καθώς πρόκειται για «μυστικές» συνεδριάσεις. Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να περιμένουν κάποιο διάστημα μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

Όμως, λίγο αργότερα σήκωσε τους τόνους, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους Ποινικούς Κώδικες που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. «Αθωώσατε τους βιαστές ανηλίκων κάνοντας το κακούργημα πλημμέλημα. Εδώ είναι τα χαρτιά και εδώ είναι οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σας έστησαν στο εδώλιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και χάριν σ΄ αυτούς ακυρώθηκε η διάταξη», τόνισε ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στο άρθρο 336.

«Θεσμική μνήμη στον τόπο υπάρχει και ανατρέξτε στις δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε ενώ έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. «Πήγατε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε τη σκευωρία της Novartis», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «θέλει προσοχή όταν αναφέρεστε εσείς στο δίκαιο, όταν επιχειρήσατε να το πλήξετε και να στείλετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους στη φυλακή επειδή ήταν πολιτικοί σας αντίπαλοι και νομίζετε ότι ξοφλήσατε. Η Δικαιοσύνη τότε όρθωσε το ανάστημά της και καταδίκασε δύο υπουργούς σας για τα πλέον ατιμωτικά αδικήματα που μπορεί να τιμωρηθεί υπουργός. Και έχετε τα μούτρα ειδικά μετά τα όσα κάνατε για τον βιασμό ανηλίκων να μας πουλάτε ύφος».

Όταν, δε, ακούστηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Φλωρίδης απάντησε ότι ο κ. Λιγνάδης αξιοποίησε τον ΠΚ του ΣΥΡΙΖΑ, «διότι αυτός ισχύει ακόμα».

Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης υπογράμμισε ότι ο υπουργός σκοπίμως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και συκοφαντεί.

«Τι έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουμε να βιάζουν τα παιδιά μας και να είναι ελεύθερα», προσέθεσε, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να σημειώνει: «Κατανοώ την οργή του κ. Φλωρίδη.  Είναι η οργή του νεοφώτιστου που θέλει να δώσει τα διαπιστευτήρια του στη νέα παράταξη. Δεν του δίνει όμως το δικαίωμα να έρχεται εδώ να ψεύδεται να συκοφαντεί και να κάνει προπαγάνδα. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι ουδέποτε προβλεπόταν ο βιασμός να γίνει πλημμέλημα. Το μόνο που υπήρξε ως διεκδίκηση ήταν να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει βιασμός εντός έγγαμης σχέσης. Κι αυτό έγινε αποδεκτό. Ντροπή να ψεύδεστε με τέτοιο τρόπο να απαντάτε με αυτό το ύφος. Είστε κοινώς συκοφάντης και αφήστε τα κοροϊδευτικά γέλια όταν έχετε πιαστεί να ψεύδεστε. Ντροπή να είστε υπουργός Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο κ. Φλωρίδης παρέθεσε δηλώσεις των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θελερίτη και Καββαδία όπου κατήγγειλαν πως ο βιασμός μετατρέπεται σε πλημμέλημα. «Το κλιμάκωνε σε πλημμέλημα εάν η απειλή ήταν μικρή και υπό το βάρος των αντιδράσεων αποσύρθηκε», κατέληξε.

«Πυρά» Λύτρα κατά της εισαγγελέως - «Είναι επικίνδυνη η πρόταση» 

Νωρίτερα, και ο συνήγορος της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας  στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ανέφερε πως «η πρόταση της εισαγγελέως είναι προκλητική, δεν αντέχει της λογικής. Το παιδί ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις. Έχει δώσει τόσες καταθέσεις, έχουν έρθει ειδικοί παιδοψυχίατροι που έχουν ελέγξει το παιδί, η παιδοψυχίατρος που το ελέγχει εδώ και 2 χρόνια έδωσε γνωμοδότηση πως το παιδί λέει την αλήθεια σε όλα. Και για την μητέρα και τον βιασμό και έρχεται τώρα μια πρόταση εισαγγελέως, από το πουθενά και απορρίπτει όλους τους ειδικούς».

Για το σκεπτικό της απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού ο κ. Λύτρας αναφέρει «για την κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια πρότεινε ο εισαγγελέας την ενοχή. Ο βιασμός θέλει βία. Το παιδί είπε πως ο συγκεκριμένος χρησιμοποίησε βία. Της έδειξε τα όπλα, την απείλησε για την ζωή της, για την ζωή της οικογένειάς της. Και όσον αφορά την μαστροπεία, άκουσον άκουσον, υπάρχει μήνυμα του βασικού κατηγορούμενου που λέει στην ανήλικη ‘’φέρε μου τα μισά χρήματα’’. Και βγαίνει η εισαγγελέας και λέει ‘’αυτό ήταν ένα αστείο που της είπε’’».

«Είναι μια επικίνδυνη πρόταση», τονίζει ο δικηγόρος.

Όσον αφορά την πρόταση για την μητέρα, αναφέρει πως «η μητέρα έχει ευθύνη σαν μητέρα για το παιδί της. Αλλά αυτό δεν συσχετίζεται με την μαστροπεία».

Σάλος με τις δηλώσεις δικηγόρου των κατηγορουμένων - «Η 12χρονη είχε επιλέξει να εκδίδεται για να επιβιώσει»

Στο κύμα οργής έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά και η δικηγόρος Βάζω Πανταζή, η οποία υπερασπίζεται κατηγορούμενους «πελάτες» που βίασαν το κοριτσάκι λέγοντας πως το παιδί «είχε επιλέξει να επιβιώσει με μία συγκεκριμένη στάση ζωής».

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» πως πως το αδίκημα που εξετάζεται είναι η «κατάχρηση ανηλίκου» και όχι ο βιασμός, γιατί δεν ασκήθηκε βία, αλλά η 12χρονη «παρασύρθηκε με πειθώ, παραπλανήθηκε».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, από τα πειστήρια που παρουσιάστηκαν στους δύο μήνες που είναι σε εξέλιξη η δίκη, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο «ούτε για το αδίκημα της μαστροπείας, ούτε για το αδίκημα του βιασμού».

«12.500 πειστήρια ηλεκτρονικά, μηνύματα που αντάλλαξε 12χρονη με βασικό κατηγορούμενο... Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ούτε το αδίκημα της μαστροπείας, ούτε το αδίκημα του βιασμού. Οι συνομιλίες αποδεικνύουν την πραγματική διάσταση αυτής της εκμετάλλευσης, η οποία ήταν συναισθηματική» είπε, χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς, προκύπτει ότι αυτό το κορίτσι είχε επιλέξει να επιβιώσει με μία συγκεκριμένη στάση ζωής» ανέφερε η Βάσω Πανταζή.

«Μα δεν το ξέρετε από τη δικογραφία ότι ήταν εκδιδόμενη;», σημείωσε, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.

Ποιο είναι το σκεπτικό της εισαγγελέως 

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας στην πρότασή της προς τους δικαστές φέρεται να αμφιβάλλει ότι το κορίτσι βιάστηκε από τον 55χρονο, αλλά και το ότι ο επιχειρηματίας την εξέδιδε σε οίκους ανοχής για να αποκομίζει χρήματα και ζητεί να μετατραπεί η κατηγορία της μαστροπείας σε διευκόλυνση ανηλίκου να εκδίδεται.

Σημειώνεται πως για τα αδικήματα που προτάθηκε απαλλαγή ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει για την εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή και για το βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως ισόβια κάθειρξη.

Ποιες είναι οι ποινές που αντιμετωπίζει

Όσον αφορά τις ποινές που αντιμετωπίζει, με βάση τις άλλες κατηγορίες ο Μίχος, είναι οι εξής:

  • Διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου κάτω των 12 ετών, για την οποία ο ισχύων νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή 
  • Διευκόλυνση του ανηλίκου να εκδίδεται ορίζει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή
  • Διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, με την επιβαρυντική περίπτωση του προσώπου που το είχαν εμπιστευθεί για να επιβλέπει και να φυλάσσει το ανήλικο, αδίκημα το οποίο επισύρει κάθειρξη από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή
  • Οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.
12χρονηβιασμόςΚολωνόςδίκηειδήσεις τώρα