Ελλάδα|14.03.2024 18:53

Συναγερμός στην Κρήτη: Έξαρση ψύλλων σε στάβλους

Newsroom

Ψύλλοι έχουν αναστατώσει το νησί της Κρήτης με τους κτηνοτρόφους από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Εκκλήσεις από τους κτηνοτρόφους για βοήθεια

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες, ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος και ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης. Συγκεκριμένα, ο γνωστός επιστήμονας αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ότι έχει δεχτεί από πολλές περιοχές της Κρήτης τις εκκλήσεις κτηνοτρόφων για βοήθεια μετά την εισβολή ψύλλων στα ποιμνιοστάσιά τους!

Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, η υπόθεση αυτή δεν είναι σοβαρή μόνο για τους κτηνοτρόφους. Ως γνωστόν, οι ψύλλοι είναι σοβαρό ζήτημα και για τους πολίτες που έχουν οικόσιτα ζώα, δηλαδή σκυλιά και γατιά, είτε στις στάνες τους οι βοσκοί, είτε στα σπίτια μας όλοι οι υπόλοιποι!

«Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι εσταυλισμένα τα ζώα. Ιδιαίτερα όσοι έχουν κατσίκες έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, επειδή ο ψύλλος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα ζώα και όσοι έχουν προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούν μακράς διάρκειας αποπαρασιτικά προγράμματα στους σκύλους και τις γάτες, γιατί είναι καταπληκτικοί φορείς» ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Μάλιστα, όπως λέει, «όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη πολύ φοβάμαι ότι, αν δε λάβουμε μέτρα, θα έχουμε έξαρση και θα γίνει το πρόβλημα δύσκολα διαχειρίσιμο. Οπότε θέλει προσοχή γιατί είναι ήπιος ο χειμώνας. Δεν έχουν στρεσαριστεί τα αβγά και οι προνύμφες, οπότε θα έχουμε δύσκολα προβλήματα»!

ΧανιάπρόβαταΚρήτηειδήσεις τώραΣητεία