Ελλάδα|20.03.2024 22:10

Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Ψάχνουν τα αίτια της συντριβής – Τι θα ξεκλειδώσει τις έρευνες

Newsroom

Τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του F-16 το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) στη νήσο Ψαθούρα, μεταξύ της Αλοννήσου και της Χαλκιδικής, ερευνούν οι αρχές. Μάλιστα, ήδη από την Αεροπορία έχει συσταθεί η Επιτροπή διερεύνησης και έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να διαλευκανθούν όλα γύρω από το περιστατικό

«Κλειδί» ο πιλότος

Σύμφωνα πάντως με το OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου «κλειδί» στη διαλεύκανση των αιτιών θα είναι τα όσα θα πει ο πιλότος που νοσηλεύεται στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο πιλότος ήταν υποσμηναγός με λίγες ώρες πτήσης στην πλάτη του ενώ συμμετείχε σε προσομοίωση πολεμικών συγκρούσεων.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει. Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, ο 29χρονος πιλότος, Παναγιώτης Αποστολάκης έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένουν στα Τρίκαλα. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος καθώς και οι γονείς του μένουν στη Λάρισα.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τετράδα των F16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης. Σε αυτή πετούσε και ο διοικητής της 337 μοίρας «Φάντασμα». Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες, η τετράδα χωρίστηκε για να ξεκινήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες και τις προσβολές κρούσης, ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό και δευτερόλεπτα μετά οι συνάδελφοι του υποσμηναγού ανέφεραν την επείγουσα εγκατάλειψη.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ κοντά στην Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη με το F-16 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ο πιλότος, όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες.

Το θρίλερ των 89 λεπτών 

Επί μιάμιση ώρα ο πιλότος του F-16 βρισκόταν στη θάλασσα. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε εγκαίρως να ενεργοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού.

Το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελλέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Τι λέει ο πατέρας του πιλότου

Μιλώντας στο MEGA, ο πατέρας του πιλότου ανέφερε: ««παραπέρα δεν γνωρίζω κι εγώ. Τώρα κατεβαίνω από Λάρισα – Αθήνα, να δω το παιδί μου. Σε μια επικοινωνία που είχα μαζί του μου είπε ότι είναι καλά, αλλά είχα κακό σήμα. Είμαι καθοδόν για Αθήνα, εύχομαι να πάνε όλα καλά. Δεν μπορώ να σας μιλήσω, είμαι σε όχι καλή ψυχολογική κατάσταση και κινούμαι προς Αθήνα».

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 15:02 και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ευχές Δένδια στον πιλότο για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πιλότο και άμεση επάνοδο στα καθήκοντά του ενώ συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης.

Συγκεκριμένα με μήνυμα του στα social media ανέφερε:

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F - 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Επικοινωνία Γκιουλέν- Δένδια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, είχε ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο κ. Γκιουλέρ, μετέφερε ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο του F-16 που κατέπεσε στη Χαλκιδική.

Πολεμική ΑεροπορίαπτώσηF16μαχητικά αεροσκάφηειδήσεις τώραπιλότος