Ελλάδα|21.03.2024 10:06

Τέμπη: Τρία 24ωρα μετά, χώμα από τον τόπο της τραγωδίας μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο - Τι αποκαλύπτει δικηγόρος στο OPEN

Newsroom

Ακόμη ζητούν απαντήσεις και δικαίωση για τα παιδιά τους οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο «φως», προβληματίζουν ιδιαίτερα.

Ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων, Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», αποκάλυψε πως -όπως προκύπτει από δικογραφία- το τρίτο 24ωρο μετά το δυστύχημα, δόθηκε εντολή σε εργολάβο να μεταφέρει το χώμα επί του οποίου κατέληξαν τα πρώτα βαγόνια.

Το χώμα -που ήταν σε 30 φορτηγά- μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι, μαζί με τα υπόλοιπα βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία. Το χώμα χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», ενώ μπορεί να είχε μέσα υλικά που προκάλεσαν την έκρηξη, ανθρώπινα μέλη ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Μάλιστα, ο ανακριτής διαπίστωσε έναν χρόνο μετά πως οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών -που πήραν δείγματα από το σημείο- είχαν δίκιο και όντως είχαν αφαιρεθεί από το σημείο σημαντικά στοιχεία.

Ο εργολάβος έχει πει πως έλαβε εντολή από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Καθυστερεί έρευνα επειδή δεν υπάρχει μεταφραστής στο ελληνικό προξενείο στο Λονδίνο

Επίσης, ο κ. Μαρακάκης αποκάλυψε ότι υλικό από τα καταγραφικά έχει σταλεί στη Μεγάλη Βρετανία και στην προμηθεύτρια εταιρεία, ωστόσο, το θέμα έχει «κολλήσει» επειδή δεν υπάρχει μεταφραστής στο ελληνικό προξενείο στο Λονδίνο, με την καθυστέρηση να φτάνει ήδη τη μία εβδομάδα.

Όπως πρόσθεσε, το υλικό έχει σταλεί και η βρετανική εταιρεία έχει πει πως «σε επτά εργάσιμες θα σας απαντήσουμε», ωστόσο, οι μέρες αυτές πέρασαν.

Πατέρας θύματος: «Ο κ. Μητσοτάκης χθες πάλι πρόσβαλε τη μνήμη των νεκρών»

Στην εκπομπή μίλησε και ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του στο δυστύχημα. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού και αναφέρθηκε στην από κοινού προσπάθεια των οικογενειών των θυμάτων ώστε η υπόθεση να φτάσει στην Ευρώπη. «Δυστυχώς, η Ελλάδα που δολοφόνησε τα παιδιά μας, δεν τα έχει δικαιώσει ακόμα. Αναγκαστήκαμε να πάμε στην Ευρώπη για να τα δικαιώσει», είπε. «Όλο το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το αίτημά μας. Το αίτημά μας είναι να πάει το θέμα των Τεμπών στις Επιτροπές Δικαιοσύνης και Μεταφορών της Κομισιόν. Σημαίνει ότι θα είναι μόνιμα ανοιχτό (σ.σ. το θέμα) και θα επιβλέπει η Κομισιόν τι γίνεται στην Ελλάδα με την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο κ. Ασλανίδης ανέφερε ότι, στο πλευρό τους, ήταν οι ευρωπαϊκοί εκπρόσωποι των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην απουσία του πρωθυπουργού χθες, από τη Βουλή όπου συζητούνταν το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι, «ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι έχει απέναντί της όλη την Ευρώπη και όλη την ελληνική αντιπολίτευση. Είναι μόνος. (...) Πλέον, η ευθύνη είναι στο πρόσωπο του κ.  Μητσοτάκη που χθες, πάλι, πρόσβαλε τη μνήμη των νεκρών, που πήγε να δει ελικόπτερα. Μάλλον, ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι ο κ. Βορίδης».

Τέμπησιδηροδρομικό δυστύχημαΓιάννης Μαρακάκηςειδήσεις τώρα