Ελλάδα|04.04.2019 13:30

Alter Ego: Από Σεπτέµβριο και... βλέπουµε λόγω έλλειψης προσωπικού

Χρήστος Ιερείδης

«Μαύρο» µε τη βούλα του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα πέσει σε πέντε κανάλια της περιφέρειας Θεσσαλονίκης επειδή εξέπεµπαν παράνοµα το σήµα τους. Στο µεταξύ, όµως, η υποστελέχωση του εποπτικού οργάνου, σε δραµατικό βαθµό όπως υποστηρίζεται (απασχολεί 39 ειδικούς επιστήµονες, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 150 για να λειτουργεί επαρκώς), επηρεάζει την εύρυθµη λειτουργία της ραδιοτηλεοπτικής Αρχής και κατ’ επέκταση την τρέχουσα αδειοδοτική διαδικασία (εξέταση φακέλου Alter Ego).

Το ΕΣΡ µε απόφασή του ανακαλεί τη βεβαίωση νόµιµης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθµών Γνώµη του Πολίτη, Εγνατία TV, Euro Channel, Πέλλα TV, Time Channel από τη Θεσσαλονίκη. Τα πέντε κανάλια εξέπεµπαν από συχνότητες που δεν προβλέπονταν από τον χάρτη συχνοτήτων για την περιοχή τους, χωρίς να συνεργάζονται µε την Digea. Στο παρελθόν είχε επιβληθεί χρηµατικό πρόστιµο από την ΕΕΤΤ εις βάρος τους.

Σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει, εξάλλου, η διαδικασία αδειοδότησης, στο πλαίσιο της οποίας διεκδικεί µία από τις δύο αδιάθετες άδειες εθνικής εµβέλειας η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, να επιβραδυνθεί σηµαντικά και να ολοκληρωθεί κατά τον Σεπτέµβριο, αντί για τον Μάιο, όπως αρχικώς είχε εκτιµηθεί από το ΕΣΡ. Αιτία αποτελεί η έλλειψη προσωπικού ικανού για να λειτουργεί όπως πρέπει. Πάγιο αίτηµα του Συµβουλίου -το οποίο γνωρίζει η κυβέρνηση- είναι η πρόσληψη 100 εργαζοµένων, κυρίως ειδικών επιστηµόνων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν άµεσα τις υποθέσεις ώστε να µην υπάρχει πλέον το φαινόµενο το ΕΣΡ να εκδίδει αποφάσεις για ιστορίες που έγιναν προ τετραετίας.

Στην προηγούµενη φάση αδειοδότησης το προσωπικό του ΕΣΡ είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων µε υπερωριακή απασχόληση και υπερεργασία, όµως, αν και υπήρχε διαβεβαίωση από την ηγεσία του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για καταβολή εφάπαξ αποζηµίωσης, έχουν περάσει τρεις µήνες και το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που θα τακτοποιούσε την εκκρεµότητα αυτή δεν έχει κατατεθεί, ενώ και το -αρµόδιουπουργείο Οικονοµικών δεν έχει ανταποκριθεί «στις επανειληµµένες παρακλήσεις µας», όπως αναφέρουν οι εργαζόµενοι του Συµβουλίου σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών και τα κόµµατα.

Οι εργαζόµενοι στο εξής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός του προβλεπόµενου από τον νόµο ωραρίου, επισ ηµαίνουν. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι η διαδικασία εξέτασης του φακέλου της Alter Ego θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από την αρχική εκτίµηση και κατά συνέπεια η επιχείρηση είναι πιθανό να µην καταφέρει να είναι τηλεοπτικά παρούσα κατ’ αρχάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, αλλά και να «χάσει» και τις εθνικές εκλογές, αφού δεν θα έχει λάβει την πολυπόθητη άδεια εθνικής εµβέλειας προκειµένου να εκπέµψει νόµιµα ο τηλεοπτικός σταθµός της. Στο µεταξύ, στο ΕΣΡ κατατέθηκε και εξετάζεται το ιδιωτικό συµφωνητικό για την εξαγορά του οµίλου Alpha από τη Motor Oil Hellas.

Alter EgoDIGEAκανάλι