Ελλάδα|30.03.2024 21:22

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πώς δρούσε το διεθνές κύκλωμα και ο ρόλος του 47χρονου Ιταλού

Newsroom

Τρίτος στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στο λαθρεμπόριο καυσίμων στη Λατινική Αμερική φέρεται να ήταν ο 47χρονος Ιταλός που συνελήφθη χθες στη Βάρη

Ο 47χρονος είχε συλληφθεί και πέρσι για την ίδια υπόθεση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, λόγω ελλιπών στοιχείων. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα από την interpol, ενώ τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο αυτός και η οικογένεια του είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα μας. 

Στην ηγεσία φέρεται να βρίσκεται Ιταλός εφοπλιστής, ενώ τα κέρδη τους από την απάτη ξεπερνούν τα 21 δισ. δολάρια.  

Πώς δρούσαν 

Η εγκληματική οργάνωση κρυβόταν πίσω από νομιμοφανή ναυτιλιακή εταιρεία. Διέθετε τα δικά της πετρελαιοφόρα πλοία, τα οποία ναύλωναν εταιρείες για να μεταφέρουν προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Βενεζουέλας.

Στα πλοία τους τοποθετούσαν συσκευές αναγνώρισης και δορυφορικούς αναμεταδότες από παροπλισμένα πλοία που ήταν σε λιμάνια της Ινδίας και του Πακιστάν. Μόλις έβγαιναν στην ανοιχτά άλλαζαν την αναγνώριση και απενεργοποιούσαν τον αναμεταδότη. Έτσι χάνονταν τα ίχνη τον πετρελαιοφόρων, και το φορτίο περνούσε στην κατοχή τους. Στη συνέχεια το πωλούσαν σε συνεργάτες τους εφοπλιστές, εξαπατώντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες του φορτίου καυσίμων.

Διασυνδέσεις και με Έλληνες εφοπλιστές 

Ο 47χρονος Ιταλός μαζί με την οικογένεια κατοικούσαν σε μία μια πολυτελέστατη βίλα στη Βάρκιζα, όπου επικρατούσαν αυστηρά μέτρα ασφάλειάς. Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να συνεργαζόταν και με Έλληνες εφοπλιστές, αλλά προς το παρόν ο Ιταλός δεν έχει δώσει ονόματα. 

ΒενεζουέλαInterpolλαθρεμπόριο καυσίμωνΒάρκιζαειδήσεις τώρα