Ελλάδα|02.04.2024 15:56

Γυναικοκτονία στους Άγιους Αναργύρους: 5 μαχαιριές δέχθηκε η 28χρονη - Τα πρώτα λόγια του δράστη

Newsroom

Συνολικά 5 μαχαιριές δέχθηκε η 28χρονη που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους όπου είχε φτάσει για να ζητήσει βοήθεια. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά 4 χτυπήματα με το αιχμηρό αντικείμενο ήταν θανατηφόρα, ενώ ένα από αυτά έπληξε την άτυχη γυναίκα στην καρδιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο 39χρονος όταν συνελήφθη δεν είπε τίποτα στις Αρχές ενώ τα τραύματά του στον λαιμό του ήταν επιφανειακά. Μάλιστα όταν πήγε στο νοσοκομείο ανέφερε στους αστυνομικούς πως «έχω ψυχιατρικό παρελθόν». Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλούμενος εκτιμήσεις αστυνομικών, ο 39χρονος φαίνεται πως είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. Ο 39χρονος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

Ο δράστης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας, προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για δίκη του χρήση.

Σεσημασμένος ο δράστης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, ο δράστης της νέας γυναικοκτονίας είναι σεσημασμένος και γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, καθώς έχει συλληφθεί ξανά για ποσότητα ηρωίνης, ενώ σε έλεγχο που του είχε γίνει είχε ακολουθήσει και συμπλοκή.

Τι συνέβη στο ΑΤ Αγ. Αναργύρων

Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ΕΔΕ για τα όσα έγιναν και κυρίως όσα δεν έγιναν στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ενώ η γυναίκα είναι μέσα στο ΑΤ και δεν θέλει να υποβάλει μήνυση, καθώς όπως είπε το είχε κάνει και το 2020 χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Η 28χρονη εξέφρασε την επιθυμία να τη μεταφέρει κάποιο περιπολικό στο σπίτι της. Ωστόσο ενώ θα ήταν λογικό ακόμα και αν δεν υπήρχε περιπολικό να περιμένει μέσα στο ΑΤ έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να τη μεταφέρουν, εκείνη τελικά βρέθηκε έξω από αυτό και κάλεσε το 100 φωνάζοντας γιατί δεχόταν τα απανωτά χτυπήματα από τον δράστη με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπη.

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα είναι πολλά για το ποιος λειτούργησε τυπικά και τι έπρεπε να γίνει ουσιαστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται για ερωτήματα που θα τεθούν και στον πειθαρχικό έλεγχο.

Ξεσπά ο πατέρας της 28χρονης

Ο πατέρας της 28χρονης που έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της ξέσπασε για τη δολοφονία παιδιού του, το οποίο μεγάλωσε ο ίδιος καθώς είχε χωρίσει με τη σύζυγό του και τα παιδιά ζούσαν μαζί του.

«Το παιδί μου ήταν ένας άγγελος, ζούσε με αυτό το απόβρασμα, έναν τεμπέλη που τον τάιζε» είπε στο Star λέγοντας πως η κόρη του δεν του είχε πει ποτέ τον εφιάλτη που ζούσε δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. «Ήξερε ότι θα τον σκότωνα εγώ, μου είχε εκμυστηρευθεί κάποια πράγματα η μητέρα της αλλά όσες φορές την πίεσα να μου μιλήσει, δεν μου είχε πει τίποτα», είπε συντετριμμένος ο πατέρας της Κυριακής. 

Η γιαγιά της κοπέλας, που είχε σπουδάσει παιδαγωγικά και ήθελε να ασχοληθεί με τα παιδιά μιλώντας επίσης στο Star είπε πως η Κυριακή, δεν μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Είχε δει κάποιες φορές τον δολοφόνο της κοπέλας - «δεν μου άρεσε πολύ, είχα ακούσει ότι έπαιρνε ναρκωτικά και πολλές φορές τη χτυπούσε», είπε κλαίγοντας για την εγγονή της.

Παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανές ευθύνες αστυνομικών

Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπου η 28χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της.

Ο κ. Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της κοπέλας λίγα μέτρα μακρύτερα από το ΑΤ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Απανωτοί βιασμοί και ξυλοδαρμοί

Για απανωτούς βιασμούς και ξυλοδαρμούς είχε καταγγείλει στο παρελθόν τον 39χρονο γυναικοκτόνο η 28χρονη. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κοπέλα είχε καταθέσει απανωτές μηνύσεις σε βάρος του γυναικοκτόνου για σεξουαλική κακοποίηση και σωματική βία ήδη από το 2020 ενώ είχε καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα. Φαίνεται όμως ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του θύματος.

Της επιτέθηκε ενώ μιλούσε στο 100

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN η γυναίκα ένιωσε απειλή αφού επιστρέφοντας από διασκέδαση με έναν φίλο της είδε τον δράστη κάτω από το σπίτι της και έτσι έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων προκειμένου να ζητήσει βοήθεια. Η ίδια μάλιστα είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να τη μεταφέρουν σπίτι της με περιπολικό, γιατί φοβόταν.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα κενό στο αν έπρεπε η αξιωματικός υπηρεσίας ή η 28χρονη να καλέσουν την Άμεση Δράση, γιατί σε αυτές τις διαδικασίες προβλέπεται να ενημερωθεί το Κέντρο και από εκεί να ειδοποιηθεί το περιπολικό και να φτάσει στο σημείο.

Βγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στη σκοπιά η κοπέλα μιλούσε στο τηλέφωνο με το 100. Εκεί ο δράστης που την ακολούθησε, έφθασε με μια λευκή μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού και της επιτέθηκε με το μαχαίρι τραυματίζοντάς τη θανάσιμα. Στη συνέχεια έστρεψε το μαχαίρι στο λαιμό του και αυτοτραυματίστηκε.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία αστυνομικών στο σημείο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπήρχε αστυνομικό στο φυλάκιο του τμήματος, ενώ ο δράστης φέρεται να της επιτέθηκε μπροστά στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και στον φίλο της που την είχε συνοδεύσει προκειμένου να κάνει την καταγγελία.

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις του γυναικοκτόνου ήταν γρήγορες και έτσι οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και να προλάβουν την επίθεση σε βάρος της.

Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη γυναικοκτονία

Βίντεο - ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», δείχνει τις στιγμές λίγα λεπτά μετά το φονικό και μαρτυρά ότι η δολοφονία έγινε μπροστά σχεδόν στο φυλάκιο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Διατάχθηκε ΕΔΕ

Σημειώνεται ότι διατάχθηκε ΕΔΕ από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντής Αττικής με αφορμή τα κενά που φαίνεται να υπάρχουν στα πρωτόκολλα που ακολούθησαν οι αστυνομικοί. Ερωτηματικό υπάρχει ακόμα με το ότι η 28χρονη κάλεσε μόνη το 100 την ώρα που της επιτέθηκε ο 39χρονος και στο κέντρο της Άμεσης Δράσης άκουγαν τα ουρλιαχτά της.

Είχε ζητήσει να τη συνοδεύσει περιπολικό

Σύμφωνα με την αστυνομία η κοπέλα δεν κατέθεσε μήνυση αλλά είχε πει ότι θέλει να γυρίσει σπίτι της με περιπολικό φοβούμενη για την ζωή της.

Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Το χρονικό

Σημειώνεται ότι η 28χρονη είδε χθες βράδυ τον 39χρονο πρώην σύντροφο της και δράστη έξω από το σπίτι της. Αμέσως πήγε με έναν φίλο της στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Ανάργυρων για να τον καταγγείλει. Φεύγοντας ο 39χρονος που της είστε στήσει καρτέρι, της επιτέθηκε και τη μαχαίρωσε θανάσιμα κατά την έξοδό της από το αστυνομικό τμήμα, μπροστά στα μάτια του φίλου της και των αστυνομικών.

Η γυναίκα άρχισε να τρέχει ενώ ο φίλος της ούρλιαζε ζητώντας βοήθεια. Σε εκείνο το σημείο ο δράστης αυτομαχαιρώθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Άγιοι Ανάργυροιδολοφονίααστυνομικοίγυναικοκτονίαπεριπολικόειδήσεις τώρα