Ελλάδα|03.04.2024 09:31

Δημογλίδου για γυναικοκτονία: Ίσως έπρεπε να γίνουν ενέργειες για να σωθεί η 28χρονη - Ήθελε να καλέσει η ίδια την Άμεση Δράση

Newsroom

Απάντηση ζητούν τα κρίσιμα ερωτήματα για τον τρόπο που οι αστυνομικοί του Τμήματος Αγίων Αναργύρων διαχειρίστηκαν την 28χρονη που μετέβη εκεί για να ζητήσει προστασία και λίγο μετά δολοφονήθηκε έξω από το ΑΤ. Για τη νέα στυγερή γυναικοκτονία, η πέμπτη φέτος στην Ελλάδα, έχει διαταχθεί ΕΔΕ και η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ τονίζει ότι «οι αστυνομικοί ελέγχονται».

Ειδικότερα, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», αρχικά η Κωνσταντία Δημογλίδου γνωστοποίησε πως οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο ΑΤ τη νύχτα του μοιραίου συμβάντος, δεν είναι σε διαθεσιμότητα προς το παρόν. «Δεν γνωρίζω αν συνεχίζουν να εργάζονται σήμερα στο συγκεκριμένο ΑΤ. Σε διαθεσιμότητα, όμως, δεν τελούν», είπε.

«Ίσως θα 'πρεπε να ξεπεραστούν εσωτερικοί μηχανισμοί και να γίνουν ενέργειες για να σωθεί»

«Θα ήταν εύκολο να πω δικαιολογίες, δεν υπάρχουν όμως όταν 28χρονη κοπέλα βρίσκεται δολοφονημένη έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα», πρόσθεσε έπειτα.

Όπως εξήγησε η κα Δημογλίδου στη συνέχεια, υπάρχουν κανονισμοί που προβλέπουν πότε ένας πολίτης πρέπει να μεταφέρεται κάπου με περιπολικό. «Όμως, κάθε περίπτωση και κάθε γυναίκα που φτάνει σε ένα ΑΤ για να καταγγείλει, είναι διαφορετική. Είναι υποχρεωμένοι οι αστυνομικοί που δέχονται ένα θύμα να κρίνουν αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του και να προσπεράσουν ίσως και κάποια πρωτόκολλα της ΕΛΑΣ και να κάνουν ενέργειες που ίσως δεν προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό της αστυνομίας», συμπλήρωσε.

«Εδώ ίσως θα 'πρεπε να ξεπεραστούν εσωτερικοί μηχανισμοί και να γίνουν ενέργειες για να σωθεί αυτή η κοπέλα. Για αυτό ελέγχονται οι αστυνομικοί», επισήμανε.

«Η κοπέλα θέλησε να επικοινωνήσει η ίδια με την Άμεση Δράση»

Σε ερώτηση για το τι έχει καταγράψει η αξιωματικός υπηρεσίας, η κα Δημογλίδου απάντησε: «Η κοπέλα, όπως φαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ζήτησε απλά να μεταφερθεί με περιπολικό, δεν θέλησε να κάνει καταγγελία, δεν θέλησε να υποβάλει μήνυση. Την ενημέρωσαν ότι μπορεί να κληθεί περιπολικό και να περιμένει να την παραλάβει ή να συνδράμει ώστε να οδηγηθεί στο σπίτι της με ασφάλεια και η ίδια, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αστυνομικών, θέλησε να επικοινωνήσει η ίδια με την Άμεση Δράση».

«Δεν πρέπει να γενικεύουμε μεμονωμένα περιστατικά που κάποιοι συνάδελφοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Χθες το βράδυ, μόνο στην Αττική, είχαμε τρεις συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σας φέρνω ένα απλό παράδειγμα. Δεν σημαίνει ότι όλοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους», είπε σε άλλο σημείο.

Όταν ερωτήθηκε εάν από χθες μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι ή έχει δοθεί μια νέα κατεύθυνση στους αστυνομικούς, η ίδια απάντησε: «Οι αστυνομικοί που υπηρετούν και στα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και σε ΑΤ που υποδέχονται πολλά περιστατικά καθημερινά, είναι εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορούν να κάνουν». Αργότερα, όταν τής ζητήθηκε να απαντήσει πιο συγκεκριμένα, είπε: «μετά το περαστικό υπενθυμίζεται εκ νέου πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «ελέγχονται όλοι που βρίσκονταν εκείνο το βράδυ στο ΑΤ. Υπήρχαν και άλλοι αστυνομικοί εκεί. Όλοι ελέγχονται».

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Η δολοφονία της 28χρονης τη Δευτέρα (1/4) μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα, από τον πρώην σύντροφό της, γεννά πολλά ερωτήματα για τη διαχείριση και αξιολόγηση της καταγγελίας.

Κυρίως ως προς τον τρόπο που αξιολόγησαν το συμβάν και λειτούργησαν οι αστυνομικοί μπροστά στις καταγγελίες της κοπέλας που φοβόταν για την ίδια της τη ζωή. Όπως αποδείχθηκε, δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου αλλά απλά μια… διεκπεραιωτική δουλειά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

Το πρωτόκολλο πάσχει, ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ενώ υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν το εφαρμόζουν όπως πρέπει. Στην περίπτωση ωστόσο της 28χρονης υπάρχει μια σειρά από λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν τη ζωή στη νεαρή κοπέλα, η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί αν γίνονταν απλά σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τρία είναι τα ερωτήματα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε τηλέφωνο στο 100, ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε. Κι αν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα κάποιου περιπολικού, η 28χρονη θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο αστυνομικό τμήμα και να επιβιβαστεί στο πρώτο διαθέσιμο περιπολικό για να πάει σπίτι της.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα

Η δεύτερη αστυνομικός που ήταν στο τμήμα, ήταν η επόπτης. Ήταν η αστυνομικός που μαζί με την οδηγό της θα έπρεπε να βγει έξω και να κάνει τον έλεγχο σε όλους τους στόχους της περιοχής. Σε αυτό το περιπολικό θα μπορούσε να επιβιβαστεί και η κοπέλα και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Η ολιγωρία του φρουρού

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η στάση του σκοπού στο φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος. Την ώρα που η 28χρονη βρέθηκε εκεί για να ζητήσει βοήθεια και τελικά δεν υπήρχε ένα περιπολικό για να την μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι της, ο σκοπός στο φυλάκιο δεν συνόδευσε την κοπέλα έξω, ούτε έλεγξε τον χώρο περιμετρικά προκειμένου να σιγουρευτούν για την ασφάλειά της. Η μόνη αντίδραση του σκοπού ήταν όταν ο δράστης πλησίασε την κοπέλα για να την μαχαιρώσει.

Μια αλληλουχία γεγονότων αλλά και η ολιγωρία των αστυνομικών στάθηκαν αρκετά για να χάσει τη ζωή της η άτυχη 28χρονη, η οποία πήγε στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων για να απευθυνθεί σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς ζητώντας βοήθεια και τελικά έχασε τη ζωή της στην είσοδο του τμήματος, όπως υπογραμμίζει η Μίνα Καραμήτρου.

Σημειώνεται στο μεταξύ πως σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έχουν απασχολήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους αστυνομικούς είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, οι οποίες κατέληγαν σε χέρια ποινικών, ενώ άλλος αστυνομικός – που, σημειώνεται, ότι είχε υπηρεσία το βράδυ της γυναικοκτονίας στο Α.Τ. – είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα.

γυναικοκτονίανεκρήΆγιοι ΑνάργυροιΕλληνική Αστυνομίαειδήσεις τώρααστυνομικό τμήμα