Ελλάδα|03.04.2024 19:36

Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ από τους εργαζόμενους της ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση 717: Tι ζητούν

Μαρία Λιλιοπούλου

Εξώδικο προς την ΕΣΗΕΑ απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ διαμαρτυρόμενος για ρεπορτάζ και αναφορές σε ΜΜΕ ως προς την πληρωμή των βαρύτατων εγγυήσεων που ορίστηκαν σε εργαζομένους της εταιρίας για την υπόθεση της σύμβασης 717 που αφορά το θέμα των Τεμπών.

Ο Σύλλογος ζητά από την ΕΣΗΕΑ να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες και συστάσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και εφεξής τα μέλη της, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί παρουσιαστές, «να τηρούν την δεοντολογία με ευλαβική σοβαρότητα σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και να παύσουν την συκοφαντική και υβριστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά των εργαζομένων, συλλήβδην, της ΕΡΓΟΣΕ».

Στο εξώδικο, το οποίο κοινοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς κάνουν λόγο για «παραπληροφόρηση των ΜΜΕ με αφορμή την επιβολή υψηλής εγγυοδοσίας σε στελέχη της εταιρείας» μεσω των οποίων – όπως αναφέρουν - «διογκώνεται το κύμα της στρέβλωσης των γεγονότων, που καλλιεργεί την ψευδή εντύπωση στον πολίτη ότι τα στελέχη αυτά κατέβαλαν ήδη τα υπέρογκα ποσά των εγγυήσεων, τα οποία «δεν δικαιολογούνται από τον μισθό τους» για να μη προφυλακιστούν, ενώ το αληθές είναι ότι έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, που δικαιούνται, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το ποσό της επιβληθείσας εγγύησης για τον καθένα τους. Αν δε, τούτο δεν ευοδωθεί και εκπνεύσει η σχετική δικαστική προθεσμία, είναι προφανές ότι τα μεμονωμένα στελέχη της εταιρείας που κατηγορούνται θα προφυλακιστούν».

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται καθώς υποστηρίζουν πως δημοσιεύματα και τηλεοπτικές παρουσιάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των Μ.Μ.Ε., «στρέφονται με απίστευτη χλεύη κατά του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ προσάπτοντάς τους, αυθαίρετα και ασυνείδητα, όχι μόνο αδιαφορία και πλημμέλειες περί την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και βαρύτατες ύβρεις, χαρακτηρίζοντάς τους «λαμόγια» και «απατεώνες»!»

Τονίζουν ότι αυτές οι ενέργειες «είτε φανερώνουν αδικαιολόγητη προχειρότητα», είτε «απλώς εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα με στόχο να αποπροσανατολίσουν με ψευδείς εντυπώσεις την κοινή γνώμη και ως ένα βαθμό την Δικαιοσύνη, η οποία έχει να επιτελέσει ανεπηρέαστη το τιτάνιο έργο της στην πολύκροτη υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών».

Το Σωματείο υποστηρίζει επίσης ότι με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται κλίμα φόβου στο επιβατικό κοινο, το οποίο στρέφεται σε άλλα μέσα, ενώ χαρακτηρίζουν «ψευδή» την εντυπωση ότι η ασφάλεια του σιδηροδρόμου δεν εξασφαλίζεται εάν δεν υπάρχουν επί γραμμής προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, αναφέροντας πως αυτού του είδους τα συστήματα χρησιμοποιούνται σε περίπου 15% του ευρωπαικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Διαμαρτυρία και από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΣΕ

Την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το ίδιο θέμα είχε ζητήσει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΣΕ κάνοντας λόγο για «προσπάθεια σπίλωσης και παντελούς απαξίωσης των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο».

Οι μηχανικοί υπογραμμίζουν ότι συμβαίνει σε πλήθος δημόσιων λειτουργών που αναλαμβάνουν σημαντικές αρμοδιότητες/ευθύνες και απασχολούνται σε δημόσια έργα, στη συντήρηση/διαχείριση δικτύων ή σε άλλους τομείς, να δίνουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη για την εκτέλεση του έργου τους και καλούν τα ΜΜΕ «να μην προτρέχουν να στήσουν δικαστήρια» και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της.

Ξεκαθαρίζουν ότι για την κατάσταση του σιδηροδρόμου οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές καθώς το μέσο «δεν αποτέλεσε, διαχρονικά, στρατηγική επιλογή της ελληνικής πολιτείας και των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη εποχή του ελληνικού σιδηροδρόμου. Οι επιλογές τους ήταν ξεκάθαρες και αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά, την ανάπτυξη των οδικών και αεροπορικών μεταφορών», αναφέρουν οι μηχανικοί. Προσθέτουν πως στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα για τις δημόσιες υποδομές, από τη μνημονιακή περίοδο και έπειτα, κυριαρχούν η απαξίωση, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, όλων των Φορέων του Δημοσίου, που έχουν την ευθύνη συντήρησης, βελτίωσης και κατασκευής των υποδομών στον τομέα ευθύνης τους. «Στον σιδηρόδρομο η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι ελλείψεις του προσωπικού ιδίως σε κρίσιμες και εξιδεικευμένες ειδικότητες έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι προσπάθειες των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο να εμποδίσουν αυτή τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση απέβησαν αδιέξοδες και μάταιες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα πως «οι πραγματικοί υπαίτιοι είναι όσοι λάμβαναν τις κρίσιμες αποφάσεις και όριζαν το μέλλον του σιδηροδρόμου, αφήνοντας τις εταιρείες υποστελεχωμένες και με ασαφές πλάνο ανάπτυξης και λειτουργίας». Τονίζουν πως η πολιτεία έχει εγκαταλείψει πλήρως τον σιδηρόδρομο, οι κυβερνήσεις ψηφίζουν οργανογράμματα όπως του ΟΣΕ που δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα ενώ για τονΟργανισμό προβλέπονται περισσότερες από 2.000 θέσεις προσωπικού, οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή να είναι μόλις 650, χωρίς να υπάρχει πλάνο για την πλήρωση των απαιτούμενων θέσεων.

«Αποκορύφωμα ίσως όλων, είναι ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές, ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ αδυνατεί να συνεδριάσει, λόγω και ελλιπούς πλέον σύνθεσης, από τα τέλη Ιανουαρίου του 2024».

Αγωγή στον Κυριάκο Βελόπουλο

Με αγωγή σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου απάντησε ο συνήγορος μίας εκ των κατηγορούμενων εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ, για την οποία έχει οριστεί επίσης υψηλή εγγύηση.

Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Θρασύβουλος Κονταξής, ο κ. Βελόπουλος «παρενέβη στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, διαδίδοντας ψεύδη, που διασύρουν υπολήψεις κατηγορουμένων, με προφανή κίνδυνο ανεπίγνωστου εγκλωβισμού της Δικαιοσύνης, κατά παραβίαση κάθε έννοιας του τεκμηρίου αθωότητας. Ως εκ τούτου κατατέθηκε σε βάρος του αγωγή προσβολής προσωπικότητας αλλά και αγωγή παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από δημόσιο λειτουργό».

Προειδοποίησε επίσης ότι ανάλογες αγωγές αλλά και εγκλήσεις θα υποστεί, άμεσα, όποιος διαρρέει και διαστρέφει τμήματα της δικογραφίας, όποιος προσδοκά πολιτικά ή άλλου είδους οφέλη και παρεμβαίνει αθέμιτα στο έργο της Δικαιοσύνης και εκβιάζει δικαστικές κρίσεις.

εξώδικοΕΣΗΕΑΤέμπηειδήσεις τώρασιδηρόδρομοςΟΣΕ