Δασικοί χάρτες: Κατά προτεραιότητα θα εξετάζονται τα πρόδηλα σφάλματα
Μαρία ΛιλιοπούλουΚατά προτεραιότητα θα εξετάζονται τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων για τους δασικούς χάρτες, όπως διευκρίνισε με σχετική εγκύκλιό του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να ξεμπλοκάρει η μεταρρύθμιση και να προχωρήσει η αναμόρφωση των χαρτών, οι οποίοι έχουν κυρωθεί στην πλειονότητά τους.
Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δασών προς τις Δασικές Υπηρεσίες προβλέπει ότι τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων θα προωθούνται, άμεσα, στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Σημειώνεται πως τα εν λόγω αιτήματα αφορούν σε προδήλως λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στο δασικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, που έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως σκοπός αυτής της προτεραιοποίησης είναι να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί χάρτες έχουν κυρωθεί από το τέλος του 2023 για το 90% της επικράτειας χωρίς ωστόσο να έχουν αναμορφωθεί και να ξεκινήσει το «ξεπρασίνισμα» μη δασικών εκτάσεων με βάση τις αντιρρήσεις που έχουν εξεταστεί και τα πρόδηλα σφάλματα.
Και το κεφάλαιο των αντιρρήσεων, πάντως, εξακολουθεί να μην προχωρά αρκετά γρήγορα με πολλές υποθέσεις να εκκρεμούν αλλά και προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΕΑ.
Πολλές αντιρρήσεις
Συνολικά είχαν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες είχαν υποβληθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478) και ακολουθούσαν η Λάρισα, η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία.
Μία από τις βασικές αιτίες των καθυστερήσεων αποτελεί και η υποστελέχωση των ΕΠΕΑ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως η ηγεσία του υπουργείου σε συνάντηση που είχε προ διμήνου με τον δήμο Σητείας για το ζήτημα των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που εκκρεμούν στη Διευθυνση Δασών Λασιθίου, ενημέρωσε ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και εξωτερικούς συνεργάτες για: «την προετοιμασία των φακέλων ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία της εξέτασης από τις επιτροπές που έχουν ήδη συσταθεί για τις αντιρρήσεις».
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης προδήλου σφάλματος από την οικεία Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αίτηση μετατρέπεται σε αντίρρηση και εξετάζεται από την αρμόδια ΕΠΕΑ. Εάν κριθεί ότι πρόκειται περί προδήλου σφάλματος, το καταβληθέν τέλος επιστρέφεται. «Επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010)», επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου.
- Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
- Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
- Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
- Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις