Ελλάδα|10.04.2024 13:40

Νέα αποκαλυπτικά βίντεο: Πώς δρούσε η σπείρα που είχε ρημάξει καταστήματα στη βορειοανατολική Αττική

Ευλαμπία Ρέβη

Νέα αποκαλυπτικά βίντεο από την δράση της συμμορίας νεαρών που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος καταστημάτων εστίασης στην βορειανατολική Αττική φέρνει στη δημοσιότητα το ethnos.gr.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται πώς δρούσαν οι νεαροί, πώς έκαναν διάρρηξη στα καταστήματα τα βράδια και έψαχναν τους χώρους, τα ταμεία, για χρήματα και άλλα πολύτιμα. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν έμπαιναν και στον κόπο να φορέσουν καν γάντια για να μην αφήσουν αποτυπώματα, ενώ σε μια περίπτωση είχαν ανοίξει και το φως για να ψάξουν!

Οι δράστες είναι 8, ηλικίας 15-18 ετών, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο κοπέλες.

Πώς δρούσαν

Η δράση τους αποκαλύφτηκε από την έρευνα που διενήργησε το Τ.Α. Αμαρουσίου, και όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2024 προέβαιναν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σε ληστείες ή διαρρήξεις καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Χολαργό) και σε μη ώρες λειτουργίας αυτών και αφαιρούσαν από το εσωτερικό αυτών χρηματοκιβώτια, μετρητά και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), οι κατηγορούμενοι, αφού προσέγγιζαν από κοινού τα καταστήματα και εξασφάλιζαν ότι οι συνθήκες είναι πρόσφορες και δεν θα γίνουν αντιληπτοί από διωκτικές αρχές ή διερχόμενους πολίτες, εν συνεχεία παραβίαζαν κεντρικές θύρες ή παράθυρα αυτών, είτε με τη χρήση διάφορων αντικειμένων είτε σπρώχνοντας και ανασηκώνοντας τις θύρες. Ακολούθως, εισέρχονταν στα καταστημάτα και με γρήγορες κινήσεις προέβαιναν στην αφαίρεση μετρητών από ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και χρηματοκιβωτίων, ενώ, στις περιπτώσεις που η αφαίρεση των τελευταίων δεν ήταν εφικτή, τα διερρήγνυαν με τη χρήση φρεατίων ή πυροσβεστήρων. Παράλληλα, μέλη της συμμορίας παρέμεναν εξωτερικά των καταστημάτων εκτελώντας χρέη «τσιλιαδόρου».


Επιπλέον, σε περιπτώσεις, όπου εντός των καταστημάτων τύχαινε να βρίσκεται κάποιος υπάλληλος αυτών, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε απειλή άσκησης σωματικής βίας προς τους υπαλλήλους ή πρότασσαν μαχαίρια τα οποία έφεραν στην κατοχή τους. Με αυτόν τον τρόπο έκαμπταν την αντίστασή των θυμάτων και ακολούθως συνέχιζαν την εγκληματική τους δραστηριότητα και προέβαιναν στην αφαίρεση χρημάτων από τα καταστήματα.

Περαιτέρω, οι κατηγορούμενοι για τη μετάβαση τους και τη μετέπειτα διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων επιχειρησιακά οχήματα, εκ των οποίων το ένα μάλιστα ήταν ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων και μισθωμένο στα στοιχεία του πατέρα ενός κατηγορουμένου.

11 διαρρήξεις σε 2 ώρες

Χαρακτηριστικό της δράσης της συμμορίας ήταν ότι εντός της ίδιας ημέρας και σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους, μπορεί να προέβαιναν σε διαδοχικές κλοπές ή ληστείες καταστημάτων, ενώ η παραμονή τους εντός αυτών διαρκούσε λίγα δευτερόλεπτα.  Μάλιστα, από την έως τώρα προανάκριση καταγράφηκε η τέλεση 11 διαρρήξεων καταστημάτων σε 7 διαφορετικές περιοχές και σε χρονικό διάστημα 2 ωρών.

Αξιοσημείωτο να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι άπαντες κατηγορούμενοι διατηρούν φιλικές ή και συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, ενώ με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδείκνυαν τη λεία τους και συγκεκριμένα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Από το σύνολο της διενεργηθείσας προανάκρισης εξακριβώθηκε ότι έχουν διαπράξει έξι ληστείες και 25 κλοπές στην περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειανατολικής Αττικής.

σύλληψησπείραδιάρρηξηκλοπέςειδήσεις τώρα