Ελλάδα|05.04.2019 21:34

Εξάρχεια: Τι έδειξε η έρευνα στο κέντρο επιχειρήσεων - Τι απαντά το Λιμενικό

Newsroom

Ούτε ο διοικητής ασφαλείας, αλλά ούτε και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής γνώριζαν το παραμικρό αναφορικά με την επιχείρηση που θα γινόταν στα Εξάρχεια. Και οι δύο ωστόσο λένε ότι φυσικά είχαμε επιχειρησιακές μονάδες και θα μπορούσαμε να βοηθήσουν το Λιμενικό. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η αστυνομική συντάκτρια Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για την υπόθεση στα Εξάρχεια.

Παράλληλα πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα στην αστυνομία, αλλά στη διάρκεια της επιχείρησης και όχι πριν από αυτήν. Το πρώτο έγινε στην Άμεση Δράση και συγκεκριμένα την ώρα που το Λιμενικό βρισκόταν μέσα στο σπίτι στα Εξάρχεια. Οι λιμενικοί μάλιστα πήραν τηλέφωνο για να ζητήσουν ενισχύσεις, λέγοντας «κάνουμε επιχείρηση και απ' έξω έχουν μαζευτεί αντιεξουσιαστές». Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων για να σταλούν ενισχύσεις. Μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί οι αντιεξουσιαστές είχαν φύγει από το σημείο. 

Η έρευνα στο κέντρο επιχειρήσεων

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η οποία έδειξε τα εξής: Στις 20:20 το Λιμενικό ήταν έξω από το σπίτι στα Εξάρχεια. Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση έγινε στις 20:38. Το τηλεφώνημα στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων έγινε στις 20:50, ενώ στις 21:00 η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί. Από τα τηλεφωνήματα, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, επιβεβαιώνεται ότι το Λιμενικό επέλεξε να προχωρήσει μόνο του στην επιχείρηση και ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας, όταν διαπίστωσε τις δυσκολίες στο σημείο. Από την ΕΛ.ΑΣ τονίζεται ότι κατά καιρούς έχουν γίνει από κοινού επιχειρήσεις με το Λιμενικό και ειδικότερα σε περιπτώσεις ναρκωτικών και μάλιστα σε δύσκολες περιοχές. 

Από την άλλη πλευρά το Λιμενικό Σώμα διαψεύδει τους ισχυρισμούς της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη ότι επιχείρησε στα Εξάρχεια χωρίς να ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την απόρρητη αναφορά από τον επικεφαλής της επιχείρησης, είχε ενημερωθεί το οικείο Αστυνομικό Τμήμα πριν από την επιχείρηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Παρασκευής, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι δεν πήγε στο συμβάν η ΕΛΑΣ γιατί δεν είχε ενημερωθεί. Στο έγγραφο του επικεφαλής των λιμενικών, που δημοσιεύει το protothema.gr, περιγράφεται αναλυτικά το συμβάν, και σημειώνεται ότι: «Επισημαίνεται ότι προ της έναρξης της επιχείρησης, είχε ενημερωθεί αρμοδίως το οικείο αστυνομικό τμήμα»! Στην αναφορά, που φέρει ημερομηνία 5.4.19 και χαρακτηρίζεται ως «επείγουσα», περιγράφεται αναλυτικά όλη η επιχείρηση.

Εξάρχειααστυνομίαλιμενικό