Ελλάδα|22.04.2024 22:08

Επικεφαλής της Frontex στο OPEN: Πρόσθετα μέτρα στη Νότια Κρήτη που παρατηρείται αύξηση μεταναστευτικών ροών

Newsroom

Σε επιφυλακή βρίσκονται στην ΕΕ για μία πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή πολύ στενά γιατί μπορεί να προκαλέσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούμε πρόσθετες ροές γιατί η Γάζα είναι κλειστή. Οπότε τώρα εξετάζουμε σενάρια για το τι να κάνουμε», επεσήμανε, μιλώντας στο OPEN και τη Μίνα Καραμήτρου ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη νότια Κρήτη.


«Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη εικόνα»

Ο ίδιος τόνισε ότι η Μέση Ανατολή δεν είναι η μόνη περιοχή που τους ανησυχεί, καθώς «υπάρχουν κι άλλα μέρη στα οποία βλέπουμε φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις, οικονομικές αναταραχές. Οπότε νομίζω ότι προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη εικόνα».

Ο Λέιτενς εξήγησε ότι τα δίκτυα διακινητών παρακολουθούν στενά τη δράση της Frontex κι ότι όποτε παίρνουν μέτρα σε μία περιοχή αλλάζουν διαδρομή. «Αυτή τη στιγμή ευαισθητοποιούμε τις ελληνικές και ιταλικές Αρχές, αναπτύσσοντας αεροπλάνα και drones για να βεβαιωθούμε ότι θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει» συμπλήρωσε. 

Ο επικεφαλής της Frontex προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα στη Νότια Κρήτη όπου παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών του τελευταίους μήνες. «Θα συζητήσουμε πρόσθετα μέτρα με τις ελληνικές αρχές αυτή την εβδομάδα. Όχι μόνο για την παρακολούθηση, αλλά και την επέμβαση σε αυτή τη νέα διαδρομή».

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με χώρες που συνορεύουν με την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και η Τουρκία είναι πολύ σημαντικό μέρος σε αυτό», κατέληξε. 

FrontexμετανάστεςΜέση ΑνατολήΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΚρήτη