Ελλάδα|07.11.2018 07:27

Μυτιλήνη: Στον εισαγγελέα 26 άτομα για το πογκρόμ κατά μεταναστών (vids)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Σχεδόν επτά µήνες µετά τη νύχτα τρόµου που έζησε το κέντρο της Μυτιλήνης, στη διάρκεια της «καταδροµικής» επίθεσης κατά οικογενειών Αφγανών µεταναστών στην πλατεία Σαπφούς και στην προκυµαία της πόλης, η Αστυνοµία ανακοίνωσε πως ταυτοποιήθηκαν και παραπέµπονται στον εισαγγελέα 26 άτοµα ως εµπλεκόµενα.

Η δικογραφία που σχηµατίστηκε από την Ασφάλεια Μυτιλήνης περιλαµβάνει αδικήµατα τόσο πληµµεληµατικού όσο και κακουργηµατικού χαρακτήρα. Οι 26, εκ των οποίων ορισµένοι φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί και οι περισσότεροι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήµατα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωµατικής βλάβης τετελεσµένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωµατικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριµένων περιπτώσεων φθοράς, του εµπρησµού, καθώς και της παράνοµης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Η νύχτα τρόµου ξεκίνησε το βράδυ της 22ας Απριλίου και συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της εποµένης, µε «πρωταγωνιστές» περίπου 150 άτοµα, που προηγουµένως συµµετείχαν µαζί µε άλλους στην καθιερωµένη υποστολή σηµαίας από στρατιωτικό άγηµα. Μετά την τελετή, κατά τρόπο συντεταγµένο και έπειτα από προσυνεννόηση µέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς, όπου πραγµατοποιύσαν επί µέρες καθιστική διαµαρτυρία περίπου 300 Αφγανοί, και τη µετέτρεψαν σε εµπόλεµη ζώνη.

Οι δράστες εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες, ξύλα και κροτίδες, τραυµατίζοντας γυναικόπαιδα και αστυνοµικούς

Οι δράστες εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες, ξύλα, µπουκάλια, κροτίδες, ναυτικές φωτοβολίδες και άλλα αντικείµενα, κατά των µεταναστών, οι οποίοι σχηµάτισαν ανθρώπινες ασπίδες, βάζοντας στη µέση τα παιδιά και τις γυναίκες και σκεπάζοντάς τους µε κουβέρτες προκειµένου να τους προστατεύσουν. Οι «επιδροµείς» έστησαν οδοφράγµατα, άναψαν φωτιές σε κάδους απορριµµάτων και επιδόθηκαν σε ανθρωποκυνηγητό µε τις αστυνοµικές δυνάµεις. Τα επεισόδια κράτησαν µέχρι τις 2.30 τα ξηµερώµατα της 23ης Απριλίου, µε τους δράστες να αφήνουν πίσω τους ζηµιές και τραυµατίες µετανάστες και αστυνοµικούς.

Είδαν βίντεο και φωτογραφίες

Με τη συνδροµή αστυνοµικών της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών, της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Βορείου Ελλάδος και του Τµήµατος Συλλογής και ∆ιαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, οι αστυνοµικοί της Ασφάλειας Μυτιλήνης έκαναν εξονυχιστική έρευνα σε βίντεο και φωτογραφίες που µεταδόθηκαν από ΜΜΕ ή αναρτήθηκαν από πολίτες στο ∆ιαδίκτυο, προκειµένου να ταυτοποιήσουν τους δράστες.

Πήραν καταθέσεις από αυτόπτες µάρτυρες, ενώ «ξεσκόνισαν» ηλεκτρονικά αρχεία από αναρτήσεις σε κρυφές και φανερές οµάδες ακροδεξιών οργανώσεων στο ∆ιαδίκτυο, αναζητώντας τους ηθικούς αυτουργούς που οργάνωσαν το «πογκρόµ». Στο πλαίσιο της πολύµηνης έρευνας έγιναν και «έφοδοι» στα σπίτια εµπλεκοµένων και κατασχέθηκαν υπολογιστές, µονάδες αποθήκευσης και κινητά τηλέφωνα.

πρόσφυγεςμετανάστεςΜυτιλήνη