Ελλάδα|12.05.2024 13:36

Τοίχοι γεμάτοι μούχλα και θέρμανση μηδέν: Τραγική η διαβίωση στη φοιτητική εστία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για διαχρονικά πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, εξαιτίας της πολύ κακής κατάστασης που βρίσκεται το κτίριο της φοιτητικής εστίας της Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όπου διαμένουν σήμερα 80 άτομα, κάνουν λόγο στο ethnos.gr φοιτητές – οικότροφοί του.

Όπως υποστηρίζουν, σε πολλά σημεία οι τοίχοι είναι πράσινοι από την υγρασία και τη μούχλα, σε κοινόχρηστους χώρους και σε κάποια δωμάτια στάζει νερό, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε βρεγμένα κρεβάτια και να τοποθετούν κουβάδες, το κτίριο δεν έχει θέρμανση, για μεγάλο μέρος του χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό, ενώ σημειώνονται και κλοπές, αφού δεν φυλάσσεται.

Το ethnos.gr είχε κάνει ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα τον Φεβρουάριο του 2022 και όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, όχι μόνο δε βελτιώθηκε από τότε η κατάσταση στο κτίριο αλλά έχουν προκύψει και νεότερα προβλήματα.

Για κτίριο που δεν τον κάνει υπερήφανο, αφού είναι πολύ παλιό και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα, κάνει λόγο στο ethnos.gr και ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Αγγελόπουλος (η θητεία της διοίκησής του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023). Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στεγανοποίησης και υγρομόνωσης οφείλονται σε κακοτεχνίες εργολάβου, με τον οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα το πανεπιστήμιο βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη. Όπως αναφέρει, προ μηνός δικαστική απόφαση δικαίωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και πλέον ο εργολάβος οφείλει να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες.


Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι έχει εγκριθεί από το υπουργείο η αγορά ξενοδοχείου 100 κλινών σε κοντινή απόσταση από το πανεπιστήμιο και ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα εγκατασταθούν σε αυτό οι οικότροφοι της φοιτητικής εστίας, με αποτέλεσμα να πάψουν να αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα. Για την αγορά του ξενοδοχείου έχουν εγκριθεί 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τεράστιο το πρόβλημα υγρασίας

Ειδικότερα και όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, το πρόβλημα της έντονης υγρασίας σε πολλά σημεία της φοιτητικής εστίας είναι εμφανές από το 2019, συνέπεια της κακής στεγανοποίησης και υγρομόνωσης που έγινε από εργολάβο. Ιδίως τα λουτρά της εστίας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, με πολλά σημεία τους να είναι γεμάτα μούχλα, να πέφτουν σοβάδες και να φαίνονται ακόμα και εσωτερικές σιδεριές. Οι φοιτητές βρίσκονται σε συνεχή αγωνία, εξαιτίας του ενδεχομένου να προκληθεί βραχυκύκλωμα σε γυμνά καλώδια και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Κατά τους ίδιους, έντονη υγρασία υπάρχει σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και σε κάποια δωμάτια. Όταν βρέχει στάζει σε διάφορα σημεία η οροφή και οι φοιτητές τοποθετούν κουβάδες, για να μαζεύουν τα νερά.

Έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης

Όπως υποστηρίζουν ακόμα οι φοιτητές, το κτίριο αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα με την έλλειψη ζεστού νερού. Το φετινό χειμώνα για αρκετές ημέρες δεν υπήρχε ζεστό νερό, ενώ για ένα μήνα, τον Φεβρουάριο, η έλλειψή του ήταν συνεχόμενη. Σύμφωνα με τους φοιτητές, το πρόβλημα της έλλειψης ζεστού νερού αποκαθίσταται, όταν ζεσταίνει ο καιρός και μπορούν να δουλέψουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι ολόκληρο το κτίριο της φοιτητικής εστίας δε διαθέτει θέρμανση και οι φοιτητές στα δωμάτιά τους αναγκάζονται να ζεσταίνονται με ηλεκτρικά σώματα. Όταν, όμως, λειτουργούν όλα μαζί το χειμώνα, πολλές φορές πέφτει ο γενικός διακόπτης του ρεύματος και μένουν στο σκοτάδι.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει φύλακας στο κτίριο, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί κατά καιρούς διάφορες κλοπές.

Τέλος, καταγγέλλουν ότι αν και επανειλημμένα εδώ και χρόνια έχουν ενημερώσει την τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος για τα προβλήματα, αντιμετωπίστηκαν με ειρωνεία ή αγνοήθηκαν επιδεικτικά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους φοιτητές, αν και η εστία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 200 άτομα, σήμερα οι οικότροφοι είναι 80, ενδεικτικό των μεγάλων προβλημάτων που παρουσιάζει το κτίριο.

Πρύτανης: Δεν είμαι περήφανος για την κατάσταση της εστίας

Αν και σημειώνει ότι έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες η εικόνα που παρουσιάζει η φοιτητική εστία, ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι δεν είναι περήφανος για τη γενικότερη κατάσταση του κτιρίου, αφού παρουσιάζει διάφορα προβλήματα.

«Έχουν γίνει αρκετά πράγματα αλλά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα, έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός, ενώ η έλλειψη ζεστού νερού έχει περιοριστεί στο 50% μίας μόνο πτέρυγας της εστίας. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για τη βελτίωση του boiler και μέχρι να λυθεί και αυτό το πρόβλημα, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν μπάνιο σε άλλα πτέρυγα. Είναι γεγονός ότι δεν είμαστε περήφανοι για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η εστία, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1975. Όμως, η εικόνα της τελευταία έχει βελτιωθεί και είναι καλύτερη σε σύγκριση με εστίες άλλων πανεπιστημίων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αγγελόπουλος.

Κατά τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα της υγρασίας οφείλεται σε κακοτεχνίες εργολάβου, με τον οποίο το πανεπιστήμιο οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Βγήκε η απόφαση πριν από ένα μήνα και δικαίωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

«Πλέον ο εργολάβος οφείλει να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και να βελτιώσει την κατάσταση. Όσο διάστημα βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη, δεν μπορούσα να πάρω άλλον εργολάβο. Θα πήγαινα κατηγορούμενος. Έτσι, αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε στο βάψιμο αλλά οι σοβάδες πάλι ξηλώνονταν και έπεφταν. Σε ό,τι αφορά το ζεστό νερό και τη θέρμανση, εγκρίθηκαν από το υπουργείο 7,9 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να συνδεθεί το φυσικό αέριο με τις σωληνώσεις και να υπάρχει σε όλο το κτίριο. Βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών και θα γίνουν και άλλα πράγματα, όπως αμφιθέατρο. Τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά με την αγορά του ξενοδοχείου. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Θεσσαλονίκηθέρμανσηυγρασίακλοπέςφοιτητική εστίαπρύτανηςΔιεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδοςνερό