Ελλάδα|08.04.2019 12:20

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά η Διοίκηση για τις ουρές στα φαρμακεία αλλά και το ταξίδι χιλιομέτρων των ασθενών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Απάντηση αλλά χωρίς... περιεχόμενο επιχειρεί η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται καθημερινά στα φαρμακεία του Οργανισμού με τους βαριά πάσχοντες να ταλαιπωρούνται προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αλλά και το ταξίδι χιλιομέτρων στο οποίο υποχρεώνονται προκειμένου να προσεγγίσουν ένα κοντινό φαρμακείο. 

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο μετά και τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ότι εκατοντάδες ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν ακόμη και 400 χιλιόμετρα προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε πολλούς Νομούς της χώρας. Ρεπορτάζ που ανέδειξε και το ΕΘΝΟΣ.

Την ώρα λοιπόν που καρκινοπαθείς αλλά και άλλοι βαριά πάσχοντες βασανίζονται καθημερινά ώστε να λάβουν τις απαραίτητες θεραπείες τους οι οποίες να σημειωθεί ότι διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του Οργανισμού λόγω του υψηλού κόστους, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μιλά για  «απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συγγενών τους». 

Μάλιστα εξηγεί ότι σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι, ενώ αναφέρεται και στην ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η οποία υπερβαίνει το 1 δις ευρώ. 

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ ότι λειτουργούν λίγα φαρμακεία που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απαντά ότι συνολικά στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται κατά μέσο όρο σε περίπου μία εβδομάδα «ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας».

Σχετικά με τα φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας τα οποία με βάση τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, είναι λιγοστά και περιορίζονται στη Θεσσαλονίκη όπου μάλιστα πρόσφατα με ανάρτηση του το φαρμακείο ενημέρωνε ότι και οι ασθενείς από Φλώρινα, Γρεβενά, Ξάνθη κ.λ.π. έπρεπε να μεταφέρονται στη συμπρωτεύουσα για να πάρουν τα φάρμακά τους, η Διοικηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει: «Ειδικά το φαρμακείο της Τούμπας εξυπηρετεί 350 - 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ή συνοδών τους, τόσο από την Περιφέρεια όσο και όσων διαμένουν στην περιοχή.

Επισημαίνεται ότι στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας – Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού 7 αυτόνομα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και 16 σημεία διανομής –αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους».

ΕΟΠΥΥ