Ελλάδα|08.04.2019 18:15

«Καμπάνα» σε τρεις πρόσφυγες για τα επεισόδια στα Διαβατά

Newsroom

«Άκουσα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είπαν ότι θα μας έβγαζαν ο Ερυθρός Σταυρός και κάτι άλλες ΜΚΟ. Πιστεύω ότι μας κορόιδεψαν, μας ξεγέλασαν».

Με αυτά τα λόγια ένας 28χρονος από την Παλαιστίνη περιέγραψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης την κινητοποίηση που προηγήθηκε τα τελευταία 24ωρα στη δομή των Διαβατών, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανταποκρινόμενοι σε ψευδές διαδικτυακό κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν στήνοντας πρόχειρο καταυλισμό, με σκοπό να κινηθούν μαζικά προς τα βόρεια σύνορα.

Ο ίδιος μαζί με άλλους δύο πρόσφυγες, έναν 28χρονο Ιρακινό και έναν 34χρονο Σύρο κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου, καθώς συνελήφθησαν για τα επεισόδια που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Και οι τρεις καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για αντίσταση κατά της αρχής ενώ ο Σύρος επιπλέον για έναν μήνα φυλάκισης για παραβίαση όρων διαμονής. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι ποινές τους ήταν με τριετή αναστολή.

«Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι ήμουν υποκινητής των επεισοδίων. Ο ρόλος μου ήταν να καθησυχάσω τον κόσμο», είπε στην απολογία του ο Παλαιστίνιος κατηγορούμενος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ψευδές κάλεσμα που έγινε μέσω δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Στο ίδιο κάλεσμα στάθηκε στην απολογία του κι ο Ιρακινός συγκατηγορούμενός του. «Μαζευτήκαμε την Παρασκευή, όταν μάθαμε ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα εφόσον πάμε όλοι μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι είναι υποκινητές των επεισοδίων, όπως και ότι αντιστάθηκαν, ενώ οι δύο μίλησαν για το κάλεσμα μέσω facebook να πάνε στα σύνορα.

πρόσφυγεςΔιαβατά