Ελλάδα|22.05.2024 22:16

ΔΟΥ Χαλκίδας: «Φακελάκια», τεφτέρια και απειλές - Πώς οι «7» ξεγελούσαν φορολογούμενους

Newsroom

Αρχηγός και υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που «ξάφριζε» φορολογούμενους στην Εύβοια, ήταν η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023 ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα από τους φορολογούμενους, είτε για να προχωρήσουν διαδικασίες επιστροφής του φόρου είτε για να μην τους επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα.

Τα χρήματα που ζητούσαν ήταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και καταγεγραμμένες συνομιλίες. Μάλιστα σε μία από αυτές πριν λίγες ημέρες ζητούσαν από θύμα τους να πάει στην εφορία και να αφήσει χρήματα σε φάκελο.

Εκείνη την ημέρα έγινε η έφοδος των «αδιάφθορων» και στο γραφείο της διευθύντριας βρέθηκαν 10.000 ευρώ.

Αμέσως μετά έγιναν έρευνες και στο σπίτι της γυναίκας, όπου βρέθηκαν 88.000 ευρώ και «τεφτέρια» με τα ονόματα των θυμάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ρήγου για το OPEN.

Με κουκούλα στα δικαστήρια

Το μεσημέρι της Τετάρτης (22/5) οι συλληφθέντες έφθασαν στα δικαστήρια της Χαλκίδας με κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια με συνοδεία αστυνομικών και χειροπέδες οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές.

Κάποιοι είχαν καλύψει το πρόσωπό τους με κουκούλα.

Όπως έγινε γνωστό με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ οι συλληφθέντες τέθηκαν σε προσωρινή αργία, ενώ διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα.

Η καταγγελία που, τελικά, οδήγησε στις συλλήψεις

Από μία τηλεφωνική καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 άρχισε η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Όπως είπε στους «αδιάφθορους» υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων σε συνεργασία με την προϊσταμένη της απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους.

Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική - νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο».

Η δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μάλιστα, χαρακτηρίζεται διαρκής ενώ κάθε εκβιασμός γινόταν κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας, που μοίραζε και τα ποσά στα υπόλοιπα μέλη. Σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» η 50χρονη επικεφαλής θεωρείται η αρχηγός τους, ενώ ήταν τόσο μπλεγμένη και «ενήμερη» που χρησιμοποιούσε για τις επικοινωνίες της πακιστανικό τηλέφωνο.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού διακριβώθηκαν 17 τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου να «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες.

Πώς συνελήφθησαν

Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους στήθηκε στις 21 Μαΐου όπου οι «αδιάφθοροι» είχαν θέσει σε επιτήρηση το κτίριο της ΔΟΥ Χαλκίδας και μεσημβρινές ώρες της εντόπισαν πολίτη να μπαίνει κρατώντας φάκελο στα χέρια του. Όταν βγήκε έξω τον προσέγγισαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην προϊσταμένη της υπηρεσίας, μέσα στο γραφείο της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ που μόλις είχε παραδώσει ο συγκεκριμένος πολίτης.

Σε λοιπές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές, κατ’ οίκον, οχημάτων κλπ) ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Επίσης, ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Ειδικότερα, σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της Οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Αναγράφονται ποσά από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Επίσης, βρέθηκαν πλήθος φωτοαντιγράφων υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια.

Τι είπε στους «αδιάφθορους» η προϊσταμένη

Κατά την προσαγωγή της η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας φέρεται να ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση αυτήν το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση την προσέγγισαν δύο γυναίκες υπάλληλοι αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως στις παράνομες ενέργειες.

εφορίαεγκληματική οργάνωσηΔΟΥΧαλκίδασυλλήψεις