Ελλάδα|22.05.2024 20:07

ΔΟΥ Χαλκίδας: Τι είπε η προϊσταμένη που συνελήφθη για εκβιασμούς - «Με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα έχω έξτρα εισόδημα»

Ευλαμπία Ρέβη

Σάλο και αντιδράσεις προκαλεί η εγκληματική οργάνωση με εκβιασμούς επιχειρηματιών που είχαν στήσει εφοριακοί στη ΔΟΥ Χαλκίδας, με τις αστυνομικές Αρχές να συλλαμβάνουν τη διευθύντρια, τον υποδιευθυντή και πέντε ακόμη υπαλλήλους.

«Με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα έχω έξτρα εισόδημα»

Κατά την προσαγωγή της η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας φέρεται να ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση αυτήν το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση την προσέγγισαν δύο γυναίκες υπάλληλοι αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως στις παράνομες ενέργειες.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Όπως είπε στους «αδιάφθορους» υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων σε συνεργασία με την προϊσταμένη της απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους.

Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική - νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο».

Η δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μάλιστα, χαρακτηρίζεται διαρκής ενώ κάθε εκβιασμός γινόταν κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας, που μοίραζε και τα ποσά στα υπόλοιπα μέλη. Σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» η 50χρονη επικεφαλής θεωρείται η αρχηγός τους, ενώ ήταν τόσο μπλεγμένη και «ενήμερη» που χρησιμοποιούσε για τις επικοινωνίες της πακιστανικό τηλέφωνο.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού διακριβώθηκαν 17 τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου να «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες.

Πώς συνελήφθησαν

Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους στήθηκε στις 21 Μαΐου όπου οι «αδιάφθοροι» είχαν θέσει σε επιτήρηση το κτίριο της ΔΟΥ Χαλκίδας και μεσημβρινές ώρες της εντόπισαν πολίτη να μπαίνει κρατώντας φάκελο στα χέρια του. Όταν βγήκε έξω τον προσέγγισαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην προϊσταμένη της υπηρεσίας, μέσα στο γραφείο της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης.

εφοριακοίδιαφθοράεκβιασμόςεπιχειρηματίες