Χώρες εκτός Σένγκεν: Τι ισχύει στους ελέγχους των αεροδρομίων
NewsroomΞεκίνησαν από χθες οι έλεγχοι νέου τύπου σε όλα τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια σύμφωνα με τον 458/2017 Ευρωπαϊκό Κανονισμό με τις αλλαγές να μην αφορούν χώρες εντός της Συνθήκης Σένγκεν.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νέου μέτρου στα αεροδρόμια και σημειώνεται πως οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς και οι πτήσεις από και προς χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας.
Οι διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων θα γίνονται στα αεροδρόμια με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς και από χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν θα πρέπει να φτάνουν έγκαιρα στον διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής τους στα αεροδρόμια.
Επιπρόσθετα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου, οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν προς τους ταξιδιώτες τη χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας.
Ήδη, η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει το δυναμικό της στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ σε βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών προχώρησε και το αεροδρόμιο της Αθήνας, προκειμένου να μην σημειωθούν ουρές, κυρίως στις αναχωρήσεις. Οι πτήσεις εσωτερικού καθώς και εκείνες που αφορούν σε χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προβλέψεις.
- Φρικιαστική γυναικοκτονία στην Ελβετία: 41χρονος αποκεφάλισε, τεμάχισε και πολτοποίησε τη σύζυγό του
- Ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει στη μουσική βιομηχανία - Η αποκάλυψη του Χρήστου Νικολόπουλου
- Βίντεο-σοκ από την Αττική Οδό: Η στιγμή που μηχανή παρασέρνει τροχονόμο για να ξεφύγει από μπλόκο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιλεκτικές απαντήσεις και «δικαίωμα της σιωπής» από τον Ξυλούρη στην Εξεταστική