Ελλάδα|09.04.2019 14:05

Κρήτη: Σχέδιο 92 εκατ. € για αναγέννηση από τις θεοµηνίες

Νίκος Μάστορας

Το οροπέδιο του Λασιθίου µετατράπηκε σε τεράστια λίµνη µε πληµµυρισµένα σπίτια, δρόµους, καλλιέργειες και υποδοµές. Ανθρωποι εγκλωβίστηκαν, δρόµοι έκλεισαν και άλλοι καταστράφηκαν, έγιναν πολλές κατολισθήσεις, ενώ η Σητεία πνίγηκε από το νερό. Οι κατολισθήσεις ήταν µεγάλες – κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο του νοµού.

Αρκετοί δρόµοι υπέστησαν καθιζήσεις, ενώ κινδύνευσε να καταρρεύσει η ιστορική γέφυρα του Μύρτου στην Ιεράπετρα, καθώς ο δρόµος που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορµητικά νερά. Πολλές καλλιέργειες έχουν πάθει ανυπολόγιστη ζηµιά. Αγροτικές εκτάσεις χάθηκαν κάτω από το νερό, ενώ χρειάστηκε η επέµβαση της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Υπηρεσίας του δήµου, εθελοντών, της περιφέρειας και της Αστυνοµίας, για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι σε περιοχές όπως τα Λιβάδια Σητείας, το Πισκοκέφαλο και τα Πιλαλήµατα.

Στην Παχιά Αµµο, στα νότια του Λασιθίου, το ποτάµι που διαρρέει το χωριό υπερχείλισε, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Στον Μακρύ Γιαλό, σπίτια πληµµύρισαν, οι κάτοικοι ζητούσαν απεγνωσµένα βοήθεια και ορισµένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνολικά περισσότεροι από 23 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορα σηµεία από τα νερά σώθηκαν µε παρέµβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλήθος προβληµάτων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. ∆ύο οχήµατα τα οποία ήταν σταθµευµένα κοντά στην κοίτη του ποταµού σε περιοχή του Δήµου Βιάννου παρασύρθηκαν από τα ορµητικά νερά. Περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαµάνια κ.ά. έχουν υποστεί µεγάλες καταστροφές. Από την πλευρά της, η Πολιτεία ανακοίνωσε χρηµατοδότηση 92 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζηµιών που προκλήθηκαν από τις προηγούµενες αλλεπάλληλες κακοκαιρίες οι οποίες έπληξαν το νησί.

Επειτα από συνεργασία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Οικονοµίας Στάθη Γιαννακίδη για τις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις θεοµηνίες του περασµένου Φεβρουαρίου εγκρίθηκαν έργα αποκατάστασης ύψους 91.755.364 ευρώ.

Για τη θεοµηνία που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 6 Απριλίου υπήρξε συνεργασία του υπουργού Υποδοµών µε τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους δηµάρχους Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου), Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη και Φαιστού Γιώργο Αρµουτάκη ( Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου), προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι ζηµιές µε την ολοκλήρωση των φαινοµένων.

ΣητείαΚρήτηΛασίθι