Ελλάδα|10.04.2019 16:27

Εντοπίστηκαν «πειραγμένοι» ταχογράφοι σε φορτηγά στη Θεσσαλονίκη (pics)

Newsroom

Το τελευταίο τρίμηνο εντοπίσθηκαν συνολικά 12 οχήματα και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές σε βάρος των οδηγών τους και των ιδιοκτητριών εταιρειών.

Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους στα ανωτέρω οχήματα, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον αναλογικό ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα).

Κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε, ωστόσο, η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνδεσμολογία όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (retarter), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Το οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν οι συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.

ΤαχογράφοιφορτηγάΘεσσαλονίκη