Ελλάδα|11.04.2019 10:24

Στην ψηφοφορία του Δικαστικού Συμβουλίου κρίνεται το μέλλον της Τουλουπάκη

Σοφία Φασουλάκη

«Κρας τεστ» για την 2ετια που έχει στο τιμόνι της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, είναι η σημερινή ψηφοφορία του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου για το μέλλον της επικεφαλής, Ελένης Τουλουπάκη.

Έντεκα ανώτατοι δικαστές μετά από εισήγηση του προέδρου του Αρείου Πάγου, θα αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τη θητεία της για άλλα δυο χρόνια στη θέση της προϊσταμένης η εάν θα επιλέξουν έναν από τους  δυο συναδέλφους της που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη της ευθύνης αυτής της νευραλγικής θέσης. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Τουλουπάκη επιθυμεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της ωστόσο άγνωστες είναι οι «βουλές» των μελών του ΑΔΣ.
Μια ενδεχόμενη καταψήφιση του ονόματος της θα ερμηνευθεί με βεβαιότητα ως δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της στην υπόθεση την Novartis, λίγες ημερες μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, την ώρα που εκκρεμεί η απόφαση και για τα υπόλοιπα 5 πολιτικά πρόσωπα ( Α. Σαμάρα, Γ. Στουρνάρα, Α. Γεωργιάδη, Δ. Αβραμοπουλο, και Μαριο Σαλμα).

Ηλεκτρική καρέκλα

Ωστόσο ακόμη μυρίζει μπαρούτι από την παραίτηση της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία αποχώρησε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στην έρευνα της για την Νοβάρτις, τον Μάρτιο του 2017.

Τότε, με μια πολυσέλιδη επιστολή προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμανη, είχε δηλώσει σαφώς ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια.

«Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε «Ιφιγένεια» στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας».

Αμέσως μετά το Ανώτατο Δικαστικο Συμβούλιο επέλεξε σχεδόν ομόφωνα, με ψήφους 10-1 την κ. Τουλουπάκη, οι χειρισμοί της οποίας στην υπόθεση την Νοβαρτις εγιναν αντικείμενο μηνύσεων από κάποια εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Ελένη Τουλουπάκηδικαστές