Ελλάδα|07.11.2018 16:33

Seres: Εικόνες από τον πρώτο μετεωρίτη που έπεσε στην Ελλάδα (pics)

Newsroom

Μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον Seres, τον μετεωρίτη που έπεσε πριν από 200 χρόνια στις Σέρρες και βρέθηκε το 1818 στο Ιόνιο. Πλέον, φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και εκτίθεται από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο.

To αρχικό δείγμα του μετεωρίτη ζύγιζε περίπου 8,5 κιλά. Στη συνέχεια δύο δείγματα, βάρους 4,7 και 1,3 κιλών, δόθηκαν ως δώρο στον καθηγητή Γιόχαν Αντρέας Ρίτερ Φον Σέρερ από τη Βιέννη, ο οποίος το 1844 τα δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης.

O Seres έχει ηλικία περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών. Το μεγαλύτερο δείγμα είναι αυτό που εκτίθεται στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Μπαζιώτη, ενός από τους ελάχιστους επιστήμονες στην Ελλάδα που η έρευνά του εστιάζεται στους μετεωρίτες. Ο μετεωρίτης εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη, με σταθερές συνθήκες υγρασίας, ενώ απαγορεύεται να τον αγγίξουν οι επισκέπτες για να μην τον «μολύνουν».

μετεωρίτης