Ελλάδα|12.04.2019 12:22

ΑΔΕΔΥ: Ζητάει κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Newsroom

Εκτενή αναφορά στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις συντάξεις - μετά και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου - έκανε ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος και τέως γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου με θέμα: η αμοιβή της εργασίας στο Δημόσιο και η αγοραστική δύναμη.

«Κύριο μέλημα μας είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και θα πολεμήσουμε γι΄ αυτό» σημείωσε ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιάννης Πάιδας. Ξεδιπλώνοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπογράμμισε πως: «ζητάμε 13ο και 14ο μισθό, προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις και προστασία των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου, Γιώργος Γιούλος ,παρουσίασε αναλυτικά το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικά ανέφερε πως έχουν φτάσει τις 83.575 οι εργαζόμενοι με επισφαλή και έκτακτη απασχόληση στο Δημόσιο. Όσον αφορά στο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα τους διαμορφώνεται στα 390 ευρώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Ρωμανιάς έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα και στις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ιδιαίτερα εστίασε στο ότι με το συγκεκριμένο νόμο οι συντάξεις έχουν «σπάσει» σε τρία κομμάτια: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την προσωπική διαφορά και το μόνο εγγυημένο είναι η ανταποδοτική σύνταξη.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ιδιοκτησία της το πρόγραμμα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Σταύρος Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας «επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Οικονομικών και καταλάβαμε ότι παρά τα παρήγορα λόγια δεν είμαστε στις κυβερνητικές προτεραιότητες». Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως «πρέπει να δώσουμε τη μάχη, γιατί έχουμε υποστεί απώλειες που φτάνουν το 40%», κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά και στο 13ο και 14ο μισθό».

O Αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιώργος Πετρόπουλος, σκιαγράφησε τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στα όρια ηλικίας και τις συντάξεις. Για την επόμενη ημέρα χτύπησε καμπανάκι για το ενδεχόμενο «να υπάρξει ένα δίλημμα : νόμος Κατρούγκαλου ή ασφαλιστικό Πινοσέτ».

ΑΔΕΔΥνόμος Κατρούγκαλου