Ελλάδα|12.04.2019 14:23

Έρευνα για ENISA: Καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Μαρία Ψαρά

Δημοσίευμα της εφημερίδας Politico αναφέρεται στα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε από την ολλανδική εταιρεία GNKS στον ευρωπαϊκό οργανισμό που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (ENISA) με γραφεία σε Αθήνα και Ηράκλειο, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι περισσότεροι από το 40% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν ανησυχίες για ψυχολογική παρενόχληση και σχεδόν το ένα τρίτο και για σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Politico.  

Ο Οργανισμός «προβληματίζεται πολύ με τα αποτελέσματα και λαμβάνει μέτρα για τον εντοπισμό, την αντίδραση και την αποτροπή κάθε είδους παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής της ENISA, Udo Helmbrecht, στο Politico. Διευκρινίζεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 41 από τους 68 εργαζόμενους στην υπηρεσία ENISA, αριθμός που ωστόσο κρίνεται ότι επιτρέπει την εξαγωγή ενδεικτικών συμπερασμάτων για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Udo Helmbrecht ήταν ένας από τους επικεφαλής ευρωπαϊκών υπηρεσιών που το Μάρτιο του 2018 είχε υπογράψει από κοινού με άλλους επικεφαλής διακήρυξη για το ζήτημα επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε και δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους παρενόχληση στις υπηρεσίες μας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ENISA ιδρύθηκε το 2004 και ασχολείται με την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών εντός της ΕΕ και συμβουλεύει τις χώρες- μέλη σε θέματα όπως η ανάπτυξη των εθνικών στρατηγικών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 

Ο Οργανισμός έχει δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι διατηρεί γραφεία σε δύο διαφορετικές πόλεις, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός αφορούσε αποκλειστικά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όμως το προσωπικό παραπονέθηκε ότι ήταν δύσκολο να βρεθούν εκεί θέσεις εργασίας για τους συντρόφους και σχολεία για τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να ανοίξει μία δεύτερη βάση στην Αθήνα, εξακολουθώντας, ωστόσο, να διατηρεί παρουσία στο Ηράκλειο, κάτι που για το διάστημα μεταξύ 2013 και 2016, κόστισε στην ελληνική κυβέρνηση ένα επιπλέον εκατομμύριο.

εργαζόμενοιέρευνασεξουαλική παρενόχληση