Ελλάδα|12.04.2019 21:05

Φάμελλος: «Έκλειναν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ενώ επιβάλλονταν πρόστιμα από την ΕΕ»

Μαρία Λιλιοπούλου

«Η απόφαση να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να κλείσουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στη χώρα μας προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος διαχείρισης περιβάλλοντος, ενεργοποιήθηκε την ίδια στιγμή που επιβάλλονταν πρόστιμα στην Ελλάδα επειδή δεν εφάρμοζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Προστατευόμενες Περιοχές! Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε»!

Την αντιφατική αυτή πολιτική την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας χθες στην 11η συνάντηση εργασίας των πιστοποιημένων Προστατευόμενων Περιοχών στον βιώσιμο τουρισμό - Europarc που είχε ως θέμα τις «Κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του τουρισμού: Αναζητώντας μια βιώσιμη απάντηση».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και στον τομέα του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι «το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει και την περιβαλλοντική ατζέντα της Ευρώπης, εάν θα κυριαρχήσουν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και στον τομέα του περιβάλλοντος».

Οι Φορείς Διαχείρισης μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες καθώς σε συνεργασία με τους δήμους μπορούν να συμβάλουν ώστε το τοπικό προϊόν να είναι εξωστρεφές και ανταγωνιστικό και να έχει τη σφραγίδα της περιοχής που το παράγει: «Οι ΦΔΠΠ θα αξιολογηθούν και με βάση την συμβολή τους στην ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και φυσικά στον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό. Επίσης, θα αξιολογηθούν και με βάση το αποτύπωμα εργασίας που θα αφήσουν» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Για τις προστατευόμενες περιοχές την περίοδο αυτή υλοποιούνται δύο μεγάλα έργα. το πρώτο είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ώστε να ακολουθήσουν τα Σχέδια Διαχείρισης και η έκδοση Π.Δ. για όλες τις περιοχές Natura, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το δεύτερο ένα ολοκληρωμένο έργο Life IP, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιουργεί πολλά ειδικά εργαλεία για την προστασία της βιοποικιλότητας.

περιβάλλονυπουργείο ΠεριβάλλοντοςΣωκράτης Φάμελλος