Ελλάδα|14.04.2019 12:04

Oι επόµενες δικαστικές κινήσεις για την υπόθεση Νοvartis

Σοφία Φασουλάκη

Διαστάσεις πολιτικοδικαστικού θρίλερ έχει πάρει η υπόθεση της Novartis, η οποία θα απασχολήσει και τα δύο στρατόπεδα µέχρι τις εκλογές, αλλά και στη συνέχεια. Για την κυβέρνηση είναι σκάνδαλο, για την αντιπολίτευση η µεγαλύτερη σκευωρία που έχει «στηθεί» από τον πολιτικό αντίπαλο, ενώ η ∆ικαιοσύνη «κατηγορείται» για συνδροµή σε αυτό. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται ένας νέος, σφοδρότερος πόλεµος, καθώς οι εισαγγελείς Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς εκτιµάται ότι θα καταλήξουν στην ποινική αποτίµηση των ευρηµάτων τους για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, µε αρκετές αρχειοθετήσεις, ίσως όµως και µε ακόµη µία διαβίβαση στη Βουλή για ένα πρόσωπο.

Το ανώτατο δικαστικό συµβούλιο έδωσε την Πέµπτη «ψήφο εµπιστοσύνης» στην επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη, ανανεώνοντας για ακόµη δύο χρόνια τη θητεία της, µε τους δικαστές να έχουν ως κύριο θέµα κατά τη διάρκεια της «ακρόασης» για την επιλογή της την υπόθεση της Novartis. Η προκάτοχος της κυρίας Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, παραιτήθηκε πριν από δύο χρόνια µε... θόρυβο, ενώ πρόσφατα υπέβαλε παραίτηση και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιω. Αγγελής, ο οποίος επόπτευε µέχρι πρότινος το έργο των εισαγγελέων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι αυτή η δικογραφία έχει, αν µη τι άλλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Μακρύς είναι ακόµη ο δρόµος της έρευνας των εισαγγελέων, αφού τώρα έχουν µπει στο µικροσκόπιο οι εταιρείες επικοινωνίας που φαίνεται ότι είχαν µοναδικό πελάτη τη Novartis. Το δόγµα «follow the money» εφαρµόζεται και σε αυτή την περίπτωση από τους εισαγγελείς, ενώ στο στόχαστρο έχει µπει το 1.000.000 ευρώ που έδωσε για φύλαξη ο Κωνσταντίνος Φρουζής σε τρεις σακούλες, λίγο µετά τη δηµοσιοποίηση της υπόθεσης της Novartis. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και η προκάτοχος της κυρίας Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, φθάνοντας σε έναν λογαριασµό από τον οποίο διακινούνταν χρηµατικά ποσά σε χιλιάδες γιατρούς.

Οι εταιρείες επικοινωνίας που χρησιµοποιούνταν ως «πλυντήρια» αναφέρονται και στο ενηµερωτικό δελτίο των Αµερικανών: «Μεταξύ 2009-2014, ο…. ήταν η βασική εταιρεία που ξέπλενε χρήµατα για το τµήµα πρόσβασης αγοράς της Novartis. Ο… είχε µια µικρή εταιρεία και παρείχε απατηλές υπηρεσίες ή εξέδιδε αυξηµένα τιµολόγια για τη Novartis». Σύµφωνα µε καταθέσεις µαρτύρων, προστατευόµενων και µη, εγγράφων που κατασχέθηκαν από τις εφόδους σε εταιρείες, αλλά και άρσεις τραπεζικών απορρήτων λογαριασµών, οι εισαγγελείς εντόπισαν εικονικά τιµολόγια για τα οποία έχουν ήδη καλέσει σε εξηγήσεις τους υπευθύνους.

Η διαδροµή ήταν η εξής, σύµφωνα µε στοιχεία που έχουν προσώρας συλλεγεί και καταγράφονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελέων για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου: Τα χρήµατα για τις δήθεν διαφηµίσεις τα κατέθετε η Novartis στους λογαριασµούς των εταιρειών, εκδίδονταν εικονικά τιµολόγια και την ίδια ηµέρα γίνονταν αναλήψεις σε µετρητά. Από τα παραστατικά που έχουν συγκεντρωθεί την περίοδο 2006-2013 σε µια εταιρεία έγιναν από το ίδιο πρόσωπο αναλήψεις ύψους 1.160.000 ευρώ. Οταν κλήθηκε το πρόσωπο αυτό από τους εισαγγελείς, είπε:

Ερώτηση: «Από το έτος 2006 µέχρι το έτος 2013, από τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες, προκύπτει ότι, έπειτα από εξουσιοδότηση ή και χωρίς εξουσιοδότηση, προβήκατε σε αναλήψεις χρηµατικών ποσών σε µετρητά από λογαριασµούς που τηρούσε η εταιρεία “…”. Το σύνολο των ως άνω αναλήψεων ανέρχεται στο ύψος του 1.160.000 ευρώ. Τι εξήγηση έχετε να δώσετε γι’ αυτό;».

Απάντηση: «∆εν προέβην σε καµία παράνοµη πράξη. Τα χρήµατα πάντοτε τα απέδιδα στον Κ… και στη σύζυγό του, που ήταν συνέταιροι».

Ερώτηση: «∆εν σας φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι ο… και η σύζυγός του δεν σας είχαν δώσει εντολή να καταθέτετε τα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασµούς;».

Απάντηση: «Οχι, δεν µου φάνηκε περίεργο, γιατί θεωρούσα ότι εξυπηρετούσα ανάγκες της εταιρείας τους…». Ο ειδικός επιστήµονας που έκανε φύλλο και φτερό τα τιµολόγια της εταιρείας επισηµαίνει ότι οι µεγαλύτερες αναλήψεις έγιναν το 2011, ύψους 285.385 ευρώ (είναι η χρονιά που κυκλοφόρησε το φάρµακο Gilenya). Μάλιστα, τα χρήµατα συνελέγησαν µέσα σε τρεις εβδοµάδες, χρόνο-ρεκόρ για την κυκλοφορία νέου φαρµάκου στην αγορά. ∆εν είναι, όµως, µόνο αυτή η εταιρεία που ελέγχεται.

Ανάλογες πρακτικές χρησιµοποιούνταν και από άλλες, οι οποίες τώρα διερευνώνται, µε τους υπευθύνους τους να καλούνται σε εξηγήσεις µε την ιδιότητα του υπόπτου. Φύλλο και φτερό, όµως, γίνονται και οι λογαριασµοί των µελών των επιτροπών τιµολόγησης φαρµάκων, τα οποία άναβαν το «πράσινο φως» για να πάρουν συγκεκριµένες τιµές τα φάρµακα της Novartis. Ο µάρτυρας, ο οποίος κλήθηκε από το κλιµάκιο των επιθεωρητών ∆ηµόσιας Υγείας και φέρεται ότι είχε φτιάξει ένα δικό του λογισµικό τιµολόγησης, έκανε στη συνέχεια αναγγελία αξιόποινης πράξης στους εισαγγελείς, λέγοντας ότι, εάν τελικά καταστεί κατηγορούµενος, θέλει να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόµου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι καταθέσεις του αξιολογούνται ως σηµαντικές, τις οποίες, όπως λέει, επαναλαµβάνει «µέχρι κεραίας».

Φρουζής - Μανιαδάκης τα πρόσωπα-κλειδιά

Σηµαντικό πρόσωπο στην έρευνα παραµένει το πρώην ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Φρουζής, τον οποίο οι προστατευόµενοι µάρτυρες έχουν δείξει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες. Ηδη βρίσκεται αντιµέτωπος µε την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας, ενώ µετά τις συµπληρωµατικές καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων δεν αποκλείεται να κληθεί εκ νέου από τους εισαγγελείς σε εξηγήσεις και για το αδίκηµα της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δρ αστηριότητες. Σηµαντικό πρόσωπο, όµως, εκτιµάται ότι είναι και ο Νίκος Μανιαδάκης, ο φερόµενος ως σύνδεσµος µεταξύ της Novartis και του υπουργείου Υγείας, τον οποίο οι µάρτυρες χαρακτηρίζουν περιπαικτικά «Moneydaki», δίνοντας το στίγµα της δράσης του. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το υλικό που έχει συλλεγεί τους τελευταίους µήνες από τους εισαγγελείς Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς βρίσκεται στα χέρια των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση στο επίπεδο της κύριας ανάκρισης, σηµατοδοτώντας την έναρξη των απολογιών των εµπλεκόµενων προσώπων. 

Novartisσκάνδαλο Novartis