Ελλάδα|14.04.2019 16:16

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος καθηγητής Γεράσιμος Βώκος

Newsroom

Έφυγε από η ζωή ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεράσιμο Βώκος. Τους τελευταίους δύο μήνες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1948, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.  Στη συνέχεια σπούδασε Φιλοσοφία στη Γαλλία και Γλωσσολογία στην Ελβετία. Από το 1978 δίδασκε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Γεράσιμος Βώκος υπήρξε πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Α.Π.Θ. Δεν υποχρέωνε τους φοιτητές να τον παρακολουθούν, συχνά, μάλιστα, πολλούς τους αποθάρρυνε, γιατί δε μιλούσε μόνο αλλά και ρωτούσε. 

Πολυγραφότατος, ανήσυχο πνεύμα, πένα αιχμηρή και ξεχωριστός «δάσκαλος», όπως τόνισαν φοιτητές του, στο Διεθνές Συμπόσιο για τον Σπινόζα, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, τον Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Μερικά από τα κείμενά του που δημοσιεύτηκαν  στον ελληνικό Τύπο (ΒΗΜΑ) περιελήφθησαν στο βιβλίο του «Επιφυλλίδες – Πολιτική και Φιλοσοφία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αγρα» το 2011.

«Μου φαίνεται κάπως παράξενο πού οι Επιφυλλίδες αυτές έγιναν βιβλίο: δεν τις είχα σκεφτεί συγκεντρωμένες. Τα πράγματα όμως έχουν τη δική τους μοίρα, κάνουν τον δρόμο τους και εμφανίζονται όπως αυτά το θέλουν εκεί πού δεν τα περιμένεις. Στο βιβλίο βρίσκονται συγγραφείς -κυρίως φιλόσοφοι- πού αγαπώ και πού με βοηθούν να περάσω καλά τη μέρα μου, τώρα πού, πολλοί, τους οποίους δεν αγαπώ, φροντίζουν να την καταστρέψουν με μια ανεξήγητη μανία, λες και τους έχω κάνει το μεγαλύτερο κακό. Ποτέ δεν ξέρεις πώς να σταθείς απέναντί τους. Άλλοτε νομίζεις ότι μπορείς να τους πολεμήσεις, άλλοτε ότι πρέπει να τους αγνοήσεις και ζητάς βοήθεια από τους νεκρούς μήπως και καταφέρεις να τα βγάλεις πέρα με τους ζωντανούς. Μπορούμε άραγε να αγαπήσουμε τους ζωντανούς σαν να ήταν νεκροί; Θέλω να πω, χωρίς να περιμένουμε τίποτα απ' αυτούς; Ποιος ξέρει. Ίσως το τίμημα είναι μεγάλο, αλλά τελικά μπορεί να αξίζει τον κόπο» έγραψε ο ίδιος ο Γεράσιμος Βώκος στον πρόλογο του βιβλίου του. 

Για το θάνατό του ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Με οδύνη και θλίψη πληροφορήθηκα ότι πέθανε ο Γεράσιμος Βώκος, σήμερα το πρωί μετά από δύο μηνών νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Τον είχα επισκεφθεί στην Εντατική πριν από 10 μέρες αλλά ήταν σε καταστολή. 
Ο Γεράσιμος Βώκος υπήρξε αγαπημένος καθηγητής μου στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και αργότερα συνάδελφος, αρχικά στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, μετά στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, του οποίου ήταν Ομότιμος Καθηγητής, εκφράζει τη μεγάλη λύπη του για τον χαμό του, συλλυπητήρια στους οικείους του και θα εκδώσει ψήφισμα.  Ο Γεράσιμος Βώκος θα μείνει στην μνήμη όλων των φοιτητών ως ένας γοητευτικός και ανεπανάληπτος δάσκαλος της φιλοσοφίας. Καλό σου Ταξίδι Γεράσιμε. Θα σε θυμόμαστε πάντα».  

ΑΠΘΓεράσιμος Βώκος