Ελλάδα|08.11.2018 11:08

Τέλος επιτηδεύματος σε λαχανόκηπο που έφτιαξαν μαθητές δημοτικού

Τίμος Φακαλής

Τέλος επιτηδεύματος σε... μαθητές δημοτικού επέβαλε η εφορεία Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής ζητώντας τους να καταβάλουν 800 ευρώ για το σχολικό συνεταιρισμό που δημιούργησαν. Οι μαθητές-«συνεταιριστές» δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό με αποτέλεσμα να κλείσει ο σχολικός συνεταιρισμός. Όλα ξεκίνησαν το 2017 όταν 45 μαθητές του δημοτικού σχολείου Ολύνθου συνεργάστηκαν δημιουργώντας το σχολικό συνεταιρισμό «Το Περιβόλι».  Οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου, συνολικής έκτασης 9.500 τ.μ., δύο θερμοκήπια καλλιεργώντας μεταξύ άλλων ντομάτες κρεμμύδια, ραπανάκια παντζάρια, μαϊντανό και καρότα.

Σκοπός της πρωτότυπης πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Ολύνθου Βασίλη Μισαηλίδη ήταν, πέρα από τη βιωματική προσέγγιση της καλλιέργειας και της ανάπτυξης των φυτών, να αναδειχθεί η συνεργατικότητα και η επιχειρηματικότητα. «Αντί να μας επιδοτούν για το εγχείρημα μας, μας φορολογούν», είπε ο κ. Μισαηλίδης και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε έμποροι! Δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε σχολικός συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι μικροί μαθητές θέλησαν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του συνεταιρισμού. Η τράπεζα ζήτησε την έκδοση ΑΦΜ από την εφορεία η οποία όμως ενέταξε το «Περιβόλι» στους κανονικούς συνεταιρισμούς και όχι στους σχολικούς καθώς δεν έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών ξεχωριστός ΚΑΔ για αυτούς. Έτσι τους έδωσε κανονικά ΑΦΜ.

Τον περασμένο Ιούνιο μαζί με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης από το «Περιβόλι» στο σύστημα της εφορείας βγήκε και ο κωδικός πληρωμής για το τέλος επιτηδεύματος. Τα έσοδα του σχολικού συνεταιρισμού σύμφωνα με τα μέλη του αγγίζουν τα 200 ευρώ το χρόνο και αυτά προέρχονται από εγγραφές μελών και φίλων του συνεταιρισμού. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου το υπουργείο Παιδείας έδειξε κατανόηση για το πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να λυθεί με εντολή του. «Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα. Πρέπει να εκδοθεί μια διυπουργική απόφαση η οποία θα δίνει το δικαίωμα έκδοσης ξεχωριστού ΚΑΔ για τους σχολικούς συνεταιρισμούς ώστε αυτοί να απαλλάσσονται της φορολογίας». 

Πρόεδρος του «Περιβολιού» ήταν μαθητής, ταμίας ήταν ένα μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και συντονιστής ένας εκπαιδευτικός. Όλες οι αποφάσεις του σχολικού συνεταιρισμού παίρνονταν μετά από γενικές συνελεύσεις των μαθητών.

δημοτικό σχολείοεφορίατέλος επιτηδεύματοςμαθητές