Ελλάδα|18.04.2019 16:24

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πληρώνονται οι γονείς για τις θεραπείες ειδικής αγωγής των παιδιών τους

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέα διαδικασία ακολουθείται και πάλι από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των θεραπειών ειδικής αγωγής που αφορούν κυρίως σε παιδιά που χρειάζονται στήριξη από εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες οι γονείς ενώ είχαν πληρώσει τις θεραπείες με δικά τους χρήματα, δεν εισέπρατταν την αποζημίωση από τον Οργανισμό, καθώς δεν είχαν ενσωματωθεί οι αλλαγές που έπρεπε δεδομένου ότι οι επαγγελματίες του κλάδου αρνούνταν να πληρώνονται με voucher.

Το «Εθνος» είχε αποκαλύψει μάλιστα ότι πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ περίμεναν τα χρήματά τους από τον οργανισμό. Τελικώς, με υπουργική απόφαση έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των ασφαλισμένων.

Πώς θα γίνονται οι επισκέψεις στους θεραπευτές

Πλέον -όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ -ξεκινά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων.

Συγκεκριμένα για την εκτέλεση των πράξεων ο δικαιούχος μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε θεραπευτή της επιλογής του, προσκομίζοντας την εκτύπωση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.

Tο θεραπευτήριο είτε αφορά σε φυσικό πρόσωπο είτε αφορά σε εταιρεία, συνδέεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή και εμφανίζει την εγκεκριμένη από τους αρμόδιους ελεγκτές γνωμάτευση για την αποζημίωση των πράξεων.

Το θεραπευτήριο δίνει στον δικαιούχο

-την απόδειξη παροχής υπηρεσιών

-εκτύπωση παραστατικού εκτέλεσης από την εφαρμογή στην οποία αναγράφονται πόσες και ποιες θεραπευτικές πράξεις εκτέλεσε

-η εκτύπωση αυτή υπογράφεται τόσο από το θεραπευτή όσο και από τον δικαιούχο στην προκειμένη περίπτωση το γονιό.

-ο δικαιούχος για να αποζημιωθεί υποβάλει στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ αίτημα αποζημίωσης μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, μετά τις 10 Μαΐου του 2019 όλες οι εκτελέσεις και αποζημιώσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής θα γίνονται υποχρεωτικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

ΕΟΠΥΥθεραπείες ειδικής αγωγής