Ελλάδα|19.04.2019 11:58

Ειδική αγωγή: Τι αλλάζει στην αποζηµίωση θεραπειών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αλλάζει από τις 10 Μαΐου η διαδικασία εκτέλεσης και αποζηµίωσης των γνωµατεύσεων για τις θεραπείες ειδικής αγωγής. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά για την εκτέλεση των γνωµατεύσεων και την πληρωµή των ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ, ειδικά των γονέων τα παιδιά των οποίων έχουν ανάγκη τις ειδικές θεραπείες σε εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ. Να σηµειωθεί ότι εδώ και µήνες οι γονείς βρίσκονταν σε αναµονή για χρήµατα που διεκδικούσαν από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς, παρά το ότι είχαν πληρώσει οι ίδιοι τις θεραπείες των παιδιών τους, δεν εισέπρατταν την αποζηµίωση από τον Οργανισµό. Αυτό συνέβη επειδή δεν είχαν ενσωµατωθεί οι αλλαγές που έπρεπε στον ΕΟΠΥΥ, δεδοµένου ότι οι επαγγελµατίες του κλάδου της Ειδικής Αγωγής αρνούνταν να πληρώνονται µε voucher.

Τροπολογία

Το «Εθνος» είχε αναδείξει, µάλιστα, ότι πάνω από 300.000 ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ περίµεναν τα χρήµατά τους από τον Οργανισµό. Τελικώς, έπειτα από ψήφιση στη Βουλή ειδικής τροπολογίας στις αρχές Απριλίου, αποπληρώνονται σιγά σιγά όλοι οι δικαιούχοι τόσο για θεραπείες ειδικής αγωγής όσο και για προµήθεια γυαλιών οράσεως, ενώ, µε βάση τις τελευταίες εκτιµήσεις από τον Οργανισµό, δικαιούχοι για να εισπράξουν χρήµατα από θεραπείες αλλά και γυαλιά οράσεως είναι περίπου 350.000 ασφαλισµένοι.

Η τροπολογία προέβλεπε ότι οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν µέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, µε ατοµικά αιτήµατα στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, σχετικά µε την χορήγηση οπτικών-γυαλιών οράσεως και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, δύνανται να αποζηµιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισµένους, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόµου.

Αξιοσηµείωτο είναι επίσης ότι η απόφαση για την εξόφληση των ασφαλισµένων ελήφθη µε διαδικασίες-εξπρές, µετά τις έντονες διαµαρτυρίες ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ τόσο στην κεντρική διοίκηση του Οργανισµού όσο και στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις. Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, ξεκινά η εφαρµογή της ηλεκτρονικής γνωµάτευσης για ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων. Συγκεκριµένα, για την εκτέλεση των πράξεων ο δικαιούχος µπορεί να πάει σε οποιονδήποτε θεραπευτή της επιλογής του, προσκοµίζοντας την εκτύπωση της ηλεκτρονικής γνωµάτευσης.

Tο θεραπευτήριο, είτε αφορά σε φυσικό πρόσωπο είτε αφορά σε εταιρεία, συνδέεται µε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στην εφαρµογή και εµφανίζει την εγκεκριµένη από τους αρµόδιους ελεγκτές γνωµάτευση για την αποζηµίωση των πράξεων. Το θεραπευτήριο δίνει στον δικαιούχο την απόδειξη παροχής υπηρεσιών και εκτύπωση παραστατικού εκτέλεσης από την εφαρµογή στην οποία αναγράφονται πόσες και ποιες θεραπευτικές πράξεις εκτέλεσε. Η εκτύπωση αυτή υπογράφεται τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον δικαιούχο – στην προκειµένη περίπτωση από τον γονέα.

Στη συνέχεια ο δικαιούχος υποβάλλει στην Περιφερειακή ∆ιεύθυνση ΕΟΠΥΥ αίτηµα αποζηµίωσης µαζί µε τα παραπάνω δικαιολογητικά για να πάρει τα χρήµατα που δικαιούται. Οπως επισηµαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, µετά τις 10 Μαΐου 2019 όλες οι εκτελέσεις και αποζηµιώσεις ηλεκτρονικών γνωµατεύσεων ειδικής αγωγής θα γίνονται υποχρεωτικά µε τη συγκεκριµένη διαδικασία. Να σηµειωθεί ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλες οι διαδικασίες και αποζηµιώσεις στο άµεσο µέλλον να γίνονται ψηφιακά.

ΕΟΠΥΥειδική αγωγήασφαλισμένοι