Ελλάδα|20.04.2019 08:02

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Υπερβολική η σύλληψη λέει ο δικηγόρος του

Σοφία Σπίγγου

Εµφανώς καταβεβληµένος, αλλά ιδιαιτέρως ψύχραιµος, πέρασε το µεσηµέρι της Παρασκευής (19/4) το κατώφλι του εφέτη ειδικού ανακριτή Ευτυχή Νικόπουλου ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για να λάβει προθεσµία προκειµένου να απολογηθεί τη Μ. ∆ευτέρα. Την ίδια ηµέρα θα δώσει εξηγήσεις και ο δεύτερος δικηγόρος, Θεόδωρος Παναγόπουλος, που παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές.

Οι συνήγοροι των δύο ποινικολόγων έφτασαν στον 7ο όροφο του Εφετείου έχοντας µαζί τους σκληρούς δίσκους, όπως τους ζητήθηκε από τον ανακριτή, καθώς η δικογραφία είναι ογκωδέστατη. «Εγώ και ο Θοδωρής µέλη εγκληµατικής οργάνωσης από το 2014. Αν είναι δυνατόν!» σχολίασε έξω από το γραφείο του ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αναφερόµενος στο κατηγορητήριο που εµφανίζει τους δύο δικηγόρους να εµπλέκονται στη φερόµενη ως εγκληµατική οργάνωση για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ο χώρος έξω από το ανακριτικό γραφείο είχε πληµµυρίσει µε φίλους και συνεργάτες των δύο ποινικολόγων, που έκαναν λόγο για «αστοχία» του ανακριτή ως προς την έκδοση ενταλµάτων σύλληψης, καθώς θα µπορούσε απλώς να στείλει κλήσεις σε απολογία.

Τα τρία παιδιά του Αλεξάνδρου Λυκουρέζου βρέθηκαν στο πλευρό του, µε την κόρη του Μαρία-Ελένη να πέφτει στην αγκαλιά του µόλις τον είδε. Εκεί βρισκόταν και η Νατάσα Καλογρίδη, η οποία παρέµεινε µέχρι το τέλος της διαδικασίας. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, δευτερόλεπτα πριν περάσει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, την ακούµπησε στοργικά και µε ένα νεύµα τής ζήτησε να µην ανησυχεί.

Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, ανέφερε σε δήλωσή του πως ο εντολέας του είναι σοκαρισµένος από τις εξελίξεις. «∆εν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Το ένταλµα σύλληψης σε βάρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογηµένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. ∆ηµιούργησε ένα τοξικό κλίµα, παραβιάζοντας το τεκµήριο αθωότητας» σχολίασε και εξήγησε ότι «το ένταλµα συλλήψεως εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής, ενώ ο εντολέας µου είναι γνωστής κατοικίας, κάθε µέρα βρίσκεται στα δικαστήρια».

«Υπερβολική η σύλληψη»

Ο συνεργάτης του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Γιάννης Μαρακάκης, είπε πως «η πλευρά Λυκουρέζου εξακολουθεί να θεωρεί ότι η έκδοση του εντάλµατος και η σύλληψή του συνιστούν υπερβολή. Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και ο τρόπος µε τον οποίο έχει προσεγγιστεί αλλάζει τον τρόπο που θα κάνουµε τη δουλειά µας όσοι ασχολούµαστε µε το ποινικό. ∆εν χρειαζόταν η κινηµατογραφική σύλληψη». Μάλιστα, χαρακτήρισε τον γνωστό ποινικολόγο εµβληµατική προσωπικότητα, η οποία «αποτέλεσε πρότυπο για τη γενιά µου».

Μέχρι το πρωί της Μ. ∆ευτέρας, όταν και αναµένεται να απολογηθούν, οι δύο δικηγόροι θα παραµείνουν κρατούµενοι στη ΓΑ∆Α. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην έκδοση ενταλµάτων σύλληψης σε βάρος τους φέρονται να οδήγησαν και νέες καταθέσεις, εκτός από τους διαλόγους που έχουν καταγράφει και τις γνωστές µέχρι σήµερα καταθέσεις συναδέλφων τους. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κατάθεση ενός ακόµη δικηγόρου, εκ των νοµικών παραστατών του Αρη Φλώρου, αλλά και του φερόµενου ως αρχηγού του «κυκλώµατος του Κορυδαλλού». Σηµειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του ο συνήγορος του Γ. Αντωνόπουλου, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι είναι βέβαιος για την αθωότητα όλων των εµπλεκόµενων δικηγόρων: «Είµαι κατηγορηµατικός µε τη νοµική µου αξιοπρέπεια ότι αυτοί οι τρεις δικηγόροι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκηµα από αυτά που κατηγορούνται». Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση επισυνάπτει ένα e-mail που είχε αποστείλει ο Γ. Αντωνόπουλος στους συνεργάτες τους, στο οποίο αναφέρει ότι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος ζήτησαν χρήµατα από τον Φλώρο, χωρίς ο ίδιος να έχει δώσει τέτοια εντολή

Αλέξανδρος Λυκουρέζοςμαφία των φυλακώνΘεόδωρος Παναγόπουλος