Ελλάδα|08.11.2018 17:48

Το... FBI και η Scotland Yard στον δήμο Θεσσαλονίκης

Τίμος Φακαλής

Χείρα βοηθείας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το FBI, τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου (Scotland Yard) σε ζητήματα διαφθοράς και απάτης έχει από την Πέμπτη (08/11) ο δήμος  Θεσσαλονίκης ο οποίος εντάχθηκε στη “Διεθνή Συμμαχία των Δημόσιων Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης” (Law Enforcement and Government Alliance).

Ο δήμος Θεσσαλονίκης γίνεται ο πρώτος δήμος και δημόσιος φορέας σε όλη τη χώρα που εντάσσεται στον Διεθνή Οργανισμό Κατά της Απάτης (Association of Certified Fraud Examiners – ACFE). Αποστολή του οργανισμού, όπως εξήγησε η  πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος Εύη Δημητριούλια- απονέμοντας σήμερα Πέμπτη (8/11) το πιστοποιητικό στον Γιάννη Μπουτάρη-είναι η μείωση των περιστατικών απάτης και εγκληματικότητας και η παροχή βοήθειας, ενίσχυσης της εμπειρίας ανίχνευσης, διερεύνησης και αποτροπής τέτοιων περιστατικών στα μέλη του.

“Θέλαμε ο δήμος Θεσσαλονίκης να γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα αποκτούσε το πιστοποιητικό λόγω του παρελθόντος που έχει αλλά και γιατί έχει κάνει πολλά βήματα τελευταία όπως τη δημιουργία εσωτερικού ελέγχου. Έχει και  σημειολογικό χαρακτήρα”, είπε η κυρία Δμητριούλια.  Η συμμαχία αυτή του δήμου με τον Διεθνή οργανισμό κατά της Απάτης δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να ανταλλάσσει απόψεις με παγκόσμιους φορείς  όπως το FBI, τα Ηνωμένα Έθνη, και τη Scotland Yard, να  μαζεύει τεχνογνωσία και γενικότερα να έχει περισσότερα εργαλεία για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του στο συγκεκριμένο τομέα.

“Το 2011 αναλάβαμε έναν δήμο, ο οποίος είχε υποστεί ένα πολύ μεγάλο χτύπημα από την κακοδιαχείριση. Είμαι ευχαριστημένος που είμαστε ο πρώτος δήμος και δημόσιος οργανισμός, ο οποίος σε συνεργασία με το Association of Certified Fraud Examίners Ελλάδος (Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης), πέτυχε την ένταξή του στο Law Enforcement and Government Alliance”, τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε:  «αυτά που βλέπουμε καθημερινά στις εφημερίδες για την απάτη, είναι μια σειρήνα, σαγηνεύει πάρα πολλούς είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς οργανισμούς. Τους αρέσει να κερδίζουν λεφτά πέρα από τη νόμιμη διαδικασία. Δεν είναι κακό να κερδίζεις λεφτά, αλλά είναι κακό να ξεπερνάς τον νόμιμο τρόπο».

Το Ινστιτούτο αποτελεί τον επίσημο φορέα που προεκτείνει τις δράσεις του διεθνούς οργανισμού Association of Certified Fraud Examiners (www.acfe.com) στην Ελλάδα, το οποίο είναι το επαγγελματικό σωματείο των πιστοποιημένων ερευνητών κατά της απάτης, με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ και με περισσότερα από 80.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΔιεθνή Συμμαχία των Δημόσιων Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης