Ελλάδα|23.04.2019 20:24

Η Παµβώτιδα καλεί πίσω τα υδροπλάνα

Newsroom

Το πρώτο υπερελαφρύ ιδιωτικό υδροπλάνο υποδέχθηκε την Κυριακή (21/4) η λίµνη των Ιωαννίνων µε πρωτοβουλία της Ενωσης Ξενοδόχων της πόλης, η οποία θέλει να επαναφέρει το εναλλακτικό µέσο έντεκα χρόνια µετά την τελευταία επιβατική πτήση προς και από τα νησιά του Ιονίου.

Το αεροσκάφος έκανε προσυδάτωση στην Παµβώτιδα προερχόµενο από τα Μέγαρα Αττικής, όπου βρίσκεται η βάση της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων (Hellenic Seaplane Association), µιας ιδιωτικής µη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην προώθηση της χρησιµότητας του υδροπλάνου. Είχε προηγηθεί πρόσκληση της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, αλλά και ειδική άδεια που δόθηκε από τον Φορέα ∆ιαχείρισης της Λίµνης Παµβώτιδας. «Παλαιότερα είχαµε τακτική γραµµή Ιωάννινα-Κέρκυρα µε επιβατικό υδροπλάνο. Η προσπάθεια αυτή δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε, δεν είχε µεγάλη ζήτηση η πτήση και σταµάτησε, παρότι είχε ανταγωνιστικό εισιτήριο – 60 ευρώ η απλή µετάβαση και 100 ευρώ µετ’ επιστροφής» λέει στο «Εθνος» ο γενικός γραµµατέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης, και προσθέτει: «Η περιοχή έχει µεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ενός τέτοιου µέσου, εφόσον αποκτήσει πιστοποιηµένο υδατοδρόµιο. Εχουν εγκριθεί υδατοδρόµια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, προχωράει και στην Ηγουµενίτσα. Θα µπορούσαµε να έχουµε σύνδεση και µε τους Αγίους Σαράντα στην Αλβανία, καθώς και µε την Ιταλία, µε ενδιάµεση στάση στην Κέρκυρα».

Το πρώτο πρόγραµµα πτήσεων επιβατικών υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και της ∆υτικής Ελλάδας ξεκίνησε το 2004, µε κύρια βάση την Κέρκυρα και πτήσεις προς τα άλλα νησιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Μπρίντιζι της Ιταλίας.

«Παράδεισος»

Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, στο διάστηµα 2004-2008 µεταφέρθηκαν περισσότεροι από 180.000 επιβάτες.

«Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για την ανάπτυξη του υδροπλάνου, γιατί έχει υδάτινες εκτάσεις τετραπλάσιες από τις χερσαίες. ∆εν έχει γίνει µέχρι σήµερα µια οργανωµένη προσπάθεια να εκµεταλλευθούµε αυτήν την υπεραξία» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ρωσσίδης, ιδιοκτήτης και πιλότος του µικρού διθέσιου υδροπλάνου που βρέθηκε στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της προωθητικής ενέργειας.

αεροπλάνοΠαμβώτιδαΙωάννινα