Ελλάδα|24.04.2019 18:00

Ειδική ομάδα Εργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ραδιόφωνα Αττικής

Χρήστος Ιερείδης

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με υπογραφή Σύμφωνου Συνεργασία ανάμεσα στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ)και την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ) με σκοπό την καταγραφή, την αντιμετώπιση και την επίλυση βασικών και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ραδιόφωνα της Αθήνας στην λειτουργία τους.

Το ειδικό αυτό 9μελές σώμα- αποτελούμενο από τρία μέλη της ΓΓΤΤ, από τρία μέλη της ΕΙΙΡΑ και άλλα τρία της ΕΕΤΤ- θα συνεδριάζει, συνεπικουρούμενο, όταν χρειάζεται, από εκπροσώπους άλλων θεσμικών φορέων και αρμόδιων ανεξάρτητων Αρχών, για την επίλυση ζητημάτων στους τομείς συνεγκατάστασης και αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων (με εξ αντανακλάσεως ωφέλη και στο Περιβάλλον και την δημόσια υγεία), κέντρων εκπομπής και πάρκων κεραιών (με άμεσα πολυεπιπεδα οικονομικά ωφέλη για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις), μηχανισμού αντιμετώπισης παράνομων εκπομπών, προστασίας της αεροναυτιλίας και των ραδιοβοηθημάτων και ενδεδειμένου συχνοτικού διαχωρισμού (ικανός «αέρας» μεταξύ διαδοχικών συχνοτήτων) και χάρτη συχνοτήτων.

«Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αττικής και κατ επέκταση όλης της χώρας αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Πολιτεία. Η πολυνομία, η κακονομία, η παρανομία και η αδιαφορία δεκαετιών για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων έχει επιφέρει σημαντικό κόστος στο περιβάλλον και τους πολίτες και έχει πολλές φορές οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που επιθυμούν ως επί το πλείστον να λειτουργούν σε καθεστώς νομιμότητας, διαφάνειας, σταθερότητας και προβλεψιμότητας», σημείωσε ο γγ Τ.Τ. του ΥΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, τονίζοντας ότι «η έναρξη του συστηματικού διαλόγου με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αποσκοπεί στον εντοπισμό των προβλημάτων και στην άμεση επίλυσή τους αλλά κυρίως στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων» .

Το αίτημα για δίκαιους κανόνες και έλεγχο εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ιδιωτικών ραδιοσταθμών Αθήνας, Παναγιώτης Κωστάκης, περιγράφοντας την μέχρι τώρα παγιωμένη κατάσταση. «Στη ραδιοφωνία έχουμε μάθει να ζούμε με το μέγεθος των στρεβλώσεων που γιγάντωσε διαχρονικά η ανεπάρκεια του ρυθμιστικού πλαισίου, η αδιαφορία του Κράτους για λύσεις και συνολικό σχεδιασμό. Στην ΕΙΙΡΑ θέλουμε δίκαιους κανόνες και έλεγχο. Χαρτογραφήσαμε τα ζητήματα, ετοιμάσαμε

προτάσεις, συζητήσαμε διεξοδικά με τα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα, παρακολουθούμε στενά τις κανονιστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, διαβουλευόμαστε στις Βρυξέλλες. Η σημερινή υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με τον κύριο Μαγκλάρα και την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την οποία χαιρετίζουμε, συνιστά την αρχή επίλυσης για ένα μικρό μέρος των στρεβλώσεων, ωστόσο λειτουργεί ως ηχηρή απόδειξη οτι η συνεννόηση είναι η μόνη επιλογή για όσα ακόμα έχουμε μπροστά».

Τα αποτελέσματά αυτής της συνεργασίας, επισημάνθηκε, θα αποτελέσουν πιλότο για τα προβλήματα ίδιας φύσεως που αντιμετωπίζουν και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της χώρας.

ραδιόφωνο