Ελλάδα|26.04.2019 12:53

Βίντεο-αφιέρωμα στα Μετέωρα, τις κατακόμβες τ' ουρανού (Μέρος 5ο)

Newsroom

Το οδοιπορικό του Μένιου Σακελλαρόπουλου στα Μετέωρα συνεχίζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το 5ο κατά σειρά βίντεο-αφιέρωμα στις «κατακόμβες τ' ουρανού», όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. 

«Το Πάσχα είναι η κατάργηση του θανάτου. Γιατί αυτό είναι το πιο δύσκολο στη ζωή του ανθρώπου, ο θάνατος. Ό,τι και να κάνουμε οι άνθρωποι, τα πάντα καταργούνται από τον θάνατο. Οπότε με την Ανάσταση του Χριστού ο θάνατος παύει να υπάρχει, είναι ένας ύπνος. Γι' αυτό και στην Εκκλησία μας δεν λέμε ότι υπάρχουν νεκροταφεία αλλά κοιμητήρια. Αυτή η ελπίδα στην άλλη ζωή είναι κάτι που μας δίνει ελπίδα και στην εδώ ζωή, δηλαδή δεν είναι κάτι μάταιο να αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε γιατί είναι κάτι που έχει συνέχεια. Ο θάνατος καταργήθηκε με τον θάνατο. Ο Θεός επέλεξε αυτό τον τρόπο. Θυσιάστηκε για εμάς», δηλώνει στην κάμερα του OPEN για το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου η μοναχή Μαξίμη, της Μονής Ρουσάνου. 

Σε αυτή τη θυσία αφιέρωσαν τη ζωή τους οι μοναχοί, άλλοι στα ασκηταριά που προκαλούν δέος και άλλοι στις μονές, κοιτίδες της πίστης και της ελπίδας. Οι θρύλοι λένε ότι οι παλιοί ασκητές είχαν βρει τρόπο να επανέλθουν στον δρόμο τους. Τον 14ο και 15ο αιώνα οι μοναχοί που υπέπεσαν σε αμαρτήματα έφταναν στον βράχο των Μετεώρων και έμεναν μέσα σε σπηλιές, χωρίς τροφή για μία εβδομάδα, προκειμένου να εξαγνιστούν.

Όλο τον χρόνο, με νηστεία και προσευχή, περιμένουν τη στιγμή που θα φωτίσει τα πρόσωπά τους...

Δείτε το 5ο μέρος του βίντεο-αφιερώματος: 

Μεγάλη ΕβδομάδαΜετέωραΠάσχα 2019