Ελλάδα|10.11.2018 10:17

Γκρίζες ζώνες στο κλείσιμο της χαρτογράφησης

Newsroom

H έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε αποµακρυσµένες περιοχές της χώρας, τα περίπου 170.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα και ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αναµένεται να περάσουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου αλλά και η «γκρίζα ζώνη» των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών που γεµίζει αβεβαιότητα τους ιδιοκτήτες τους αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» της διαδικασίας κτηµατογράφησης, η οποία µπαίνει στην τελική της φάση από τις 19 Νοεµβρίου.

Πρόκειται για την ηµεροµηνία κατά την οποία θα αρχίσουν οι πρώτες συλλογές ιδιοκτησίας στα ∆ωδεκάνησα, για να συνεχιστούν στις αρχές ∆εκεµβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ακολούθως σε όποιο σηµείο της χώρας παραµένει εκτός κτηµατογράφησης, όπως επεσήµανε χθες, κατά τη διάρκεια ηµερίδας, ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηµατολόγιο ΑΕ, Βύρων Νάκος.

Χρόνος και χρήµα

Ωστόσο η διαδικασία εµφανίζει δυσκολίες και πριν από την έναρξή της. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηµατολογίου, Σωτήρη Λιάρο, η συγκεκριµένη φάση αφορά στο µεγαλύτερο τµήµα της περιοχές αποµακρυσµένες, νησιωτικές ή ορεινές, στις οποίες πολλοί εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή τοπογραφικά διαγράµµατα, προκειµένου να διασφαλίσουν τα ακίνητά τους, κάτι για το οποίο τελικά θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και χρήµα.

Ο ίδιος υπογράµµισε πως µία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι αυτή της χρησικτησίας, ώστε είτε µε κάποιο µισθωτήριο είτε µε ένα άλλο έγγραφο οι άνθρωποι να µπορέσουν να αποδείξουν ότι νέµονται νοµίµως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν. Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, εκκρεµεί η νοµοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήµατος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, στα οποία «το ∆ηµόσιο διατηρεί το δικαίωµα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρονται να έχουν κάποια δασική µορφή» επεσήµανε, ζητώντας να ακολουθηθεί ίδια διαδικασία µε τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέµεται καλόπιστα και µε νόµιµα µεταγραµµένο τίτλο επί 30 έτη.

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωµα πάγιο τέλος 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ

Στο µεταξύ, έντονος προβληµατισµός επικρατεί και για την τύχη των 170.000 ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη. Εως το τέλος της χρονιάς λήγει η προθεσµία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο ∆ηµόσιο των συγκεκριµένων ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας, µεταξύ των οποίων η Πάτρα, η Καλαµάτα, το Αργοστόλι αλλά και η Νέα Σµύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και ο Γέρακας.

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, εµφανίστηκε χθες αισιόδοξος, σηµειώνοντας ότι το Κτηµατολόγιο θα ολοκληρωθεί το α’ εξάµηνο του 2021.

Με την ολοκλήρωση της τέταρτης γενιάς κτηµατογράφησης, η οποία αφορά 16,5 εκατ. δικαιώµατα (από τα συνολικά 39 εκατ. της χώρας) που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατ. στρέµµατα ή το 63% της έκτασης της Ελλάδας, ολοκληρώνεται το έργο της κτηµατογράφησης. Από τις υπό κτηµατογράφηση περιοχές τα 6,2 εκατ. δικαιώµατα αφορούν αστικές και 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώµατα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού δήµου καταβάλλουν πάγιο µόνο για δύο δικαιώµατα

Μέχρι τώρα έχει κτηµατογραφηθεί το 29,2% των συνολικών εµπράγµατων δικαιωµάτων της χώρας, ενώ εξελίσσονται 72 συµβάσεις κτηµατογράφησης για το 61,8% των δικαιωµάτων συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ και εκκρεµούν εξαιτίας προσφυγών πέντε συµβάσεις για το 7% των δικαιωµάτων. Πρόκειται για τις µελέτες κτηµατογράφησης Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, της ΠΕ Ρεθύµνου, Χανίων και των Καλλικρατικών ∆ήµων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου της ΠΕ Ηρακλείου.

Οι ηµεροµηνίες ανά περιοχή και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Στις 19 Νοεµβρίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα ∆ωδεκάνησα (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κάλυµνος) και υπενθυµίζεται ότι η δήλωση είναι υποχρεωτική. Θα ακολουθήσει η συλλογή δηλώσεων στα επόµενα πέντε γραφεία κτηµατογράφησης: στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας µε έδρα κοντά στο Αγρίνιο, στην ΠΕ Ιωαννίνων µε έδρα τα Ιωάννινα, στην ΠΕ Πρεβέζης και Αρτας µε έδρα την Πρέβεζα και την Αρτα, στην ΠΕ Λευκάδας µε έδρα τη Λευκάδα.

Εντός του ∆εκεµβρίου 2018 θα λειτουργήσουν 30 γραφεία κτηµατογράφησης και προβλέπεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων έως το τέλος του έτους, ενώ για τα υπόλοιπα γραφεία κτηµατογράφησης προβλέπεται η έναρξη εντός του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019.

Από τις αρχές του 2019 έως τη λήξη της συλλογής δηλώσεων θα λειτουργήσει γραφείο κτηµατογράφησης στα Ολυµπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 170.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη (δεν έχουν δηλωθεί)

Εως το τέλος του έτους θα λειτουργήσει γραφείο κτηµατογράφησης και στη Θεσσαλονίκη (Καλαµαριά) για τις περιοχές Ξάνθης, ∆ράµας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Η δήλωση ιδιοκτησίας υποβάλλεται στα γραφεία κτηµατογράφησης ή µέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικό Κτηµατολόγιο ΑΕ (www.ktimatologio.gr) στο portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωµα πάγιο τέλος κτηµατογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθµευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώµατα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο δικαιώµατα. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαµβάνουν το έντυπο δήλωσης, φωτοαντίγραφο του τίτλου (συµβόλαιο κ.λπ.), του πιστοποιητικού µεταγραφής του, τοπογραφικό διάγραµµα του ακινήτου εφόσον διατίθεται, φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας. Το τοπογραφικό είναι υποχρεωτικό εφόσον το αναφέρει το συµβόλαιο, γίνεται επίκληση χρησικτησίας σε αγροτεµάχιο/οικόπεδο, έχει εκδοθεί οικοδοµική άδεια ή έχει συνταχθεί για άλλη χρήση (αγοραπωλησία).

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ο εντοπισµός του ακινήτου µπορεί να γίνει µέσω της υπηρεσίας θέασης ορθοφωτογραφιών από τον ιστότοπο του Κτηµατολογίου.

κτηματογράφησηακίνητα