Ελλάδα|28.04.2019 19:00

Tο ethnos.gr στη Χίο: Βίντεο και εικόνες από τον φοβερό ρουκετοπόλεμο

Βίκη Κουτρή

Φαντασμαγορικό ήταν το θέαμα του ρουκετοπόλεμου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες που βρέθηκαν στον Βροντάδο της Χίου. Το έθιμο της ανταλλαγής «πυρών» πιθανότατα υφίστατο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και τηρείται κάθε Πάσχα στο ακριτικό νησί προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την ντόπια παράδοση η ανταλλαγή των «πυρών» των δύο «στρατοπέδων» αναπαριστά μια διένεξη αιώνων των ενοριών δύο Ναών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής με στόχο την αναμεταξύ τους αναμέτρηση και την τελική επικράτηση της μίας εκ των δύο δια μέσω της εκτόξευσης χιλιάδων αυτοσχέδιων ρουκετών και ολοκληρώνεται τυπικά με την μετέπειτα συμφιλίωσή τους. Το αποτέλεσμα του ξεχωριστού αυτού θεάματος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και εξακολουθεί να προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης που συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο μέρος για να το παρακολουθήσουν.

Αναφορές ως προς αυτό έχουν κάνει εγχώρια και διεθνή Δημοσιογραφικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ εφέτος συνεργείο του National Geographic πραγματοποίησε γυρίσματα σε μορφή ντοκιμαντέρ αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το συνολικό κόστος των 400.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την φετινή πραγματοποίηση του εθίμου χρειάστηκαν έως και 12.000 ρουκέτες και ο χρόνος προετοιμασίας απαιτεί μήνες συλλογικής δουλειάς. Το ethnos.gr βρέθηκε στο σημείο και κατέγραψε από κοντά το βρονταδούσικο δημοφιλές έθιμο με φωτογραφίες και βίντεο:

Φωτό: Δ. Τζατζιάς

ΠάσχαΑνάστασηρουκετοπόλεμοςΧίος