Ελλάδα|29.04.2019 17:40

Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και η στιγμή της τραγωδίας στην Καλαμάτα

Newsroom

Αυτό το Πάσχα βάφτηκε με αίμα στην Καλαμάτα, η οποία παραμένει συγκλονισμένη μετά τον τραυματισμό και τον θάνατο του Κ.Θ. – ένας από τους πλέον αγαπητούς εικονολήπτες που είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

O 53χρονος ήταν πατέρας δυο παιδιών, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, οπερατέρ και άλλων καναλιών, αλλά και ιδιοκτήτης ιστοσελίδας. Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πήγε για να καλύψει το πανάρχαιο έθιμο του σαϊτοπόλεμου και σε μια μοιραία στιγμή τον χτύπησε μια σαΐτα, την οποία, μάλιστα, κατέγραψε ο άτυχος 53χρονος.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο-σοκ, το οποίο εξετάζεται από τις αστυνομικές αρχές της Καλαμάτας, μια σαΐτα χτυπά τον Κ.Θ. και σωριάζεται στο έδαφος. Ασθενοφόρο σπεύδει και το θύμα διακομίζεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, είναι ήδη, όμως, πολύ αργά.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, ο εικονολήπτης ήταν ήδη νεκρός, όταν μεταφέρθηκε εκεί. Πίσω του ο άτυχος άνδρας αφήνει τους δύο γιους του, οι οποίοι βρίσκονται στην εφηβεία και τη σύζυγό του, Βασιλική. Αλλά και μια κοινωνία διχασμένη: Να συνεχιστεί ή όχι το επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, έθιμο;

Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτός ο θάνατος, ο οποίος έχει συγκλονίσει τη χώρα προήλθε από σαΐτες που δέχτηκε ο εικονολήπτης στο σώμα και το κεφάλι, όταν ένας από τους συμμετέχοντες στο καλαματιανό έθιμο, έχασε τον έλεγχο, με συνέπεια να πυροδοτηθούν όσες σαΐτες είχε μέσα στον σάκο του. Η αστυνομία προχώρησε ήδη σε επτά συλλήψεις, όμως το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία, αλλά η εύρεση μίας λύσης.

Πώς μπορεί να διατηρηθεί το έθιμο, δίχως να κινδυνεύει ο κόσμος και να θρηνήσουμε του χρόνου κάποιο νέο θύμα; Τα μέτρα ασφαλείας, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Καλαμάτας, δεν είχαν ληφθεί στην προκειμένη περίπτωση, όπως δεν έχουν ληφθεί ποτέ στο παρελθόν ή, τουλάχιστον, δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που θα διασφάλιζαν επαρκώς την ασφάλεια του κόσμου.

Μάλιστα, σε σοβαρότατες καταγγελίες μετά τον θάνατο του 53χρονου άτυχου εικονολήπτη στην Καλαμάτα προχώρησε φίλος του, φέρνοντας στο προσκήνιο ακριβώς αυτό: Τα ελλιπή μέτρα  ασφαλείας για το έθιμο του σαϊτοπόλεμου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως καταγγέλλει ο Μάκης Βασιλάτος, ο οποίος βρισκόταν μπροστά στο τραγικό γεγονός του θανάσιμου τραυματισμού του φίλου και συνεργάτη του από σαΐτα, «δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, δεν υπήρχε ασθενοφόρο, δεν υπήρχε γιατρός». Ο κ. Βασιλάτος, μιλώντας στο Θέμα Fm, αδυνατεί να πιστέψει ότι έχασε τον φίλο του και περιγράφει τη στιγμή που έγινε το «κακό». «Τρεις σαΐτες έφυγαν. Η μία έφυγε στον ουρανό, η άλλη προς Νότο και η άλλη προς Βορρά. Από τη μία σαΐτα χτύπησε και ένα κοριτσάκι στην πλάτη και το έριξε κάτω, τραυματίζοντάς το, ωστόσο, ελαφρά». Υποστήριξε  ότι «τα άτομα που φταίνε θα βρεθούν, έχουν όλα καταγραφεί και με drones», ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να καταργηθεί το έθιμο».

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί επτά συλλήψεις μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου εικονολήπτη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αντιδήμαρχος της πόλης και οι επικεφαλής του «μπουλουκιού». Ειδικότερα, για το τραγικό δυστύχημα στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, που στοίχισε τη ζωή στον Κ. Θ., συνελήφθησαν ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Ν. Μ. και έξι άτομα από το μπουλούκι «Επίλεκτοι του Αγ. Σίδερη».

Οι δύο «καπεταναίοι» του μπουλουκιού -ένας 62χρονος και ο 31χρονος ανιψιός, μαζί με τους άλλους τέσσερις, ηλικίας 49, 26, 22 και 25 χρόνων- κατηγορούνται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για την κακουργηματική πράξη της πρόκλησης θανατηφόρας βλάβης, καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την αναβίωση του εθίμου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ενώ και οι επτά θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Η εν λόγω, πάντως, διοργάνωση γίνεται με ευθύνη του δήμου Καλαμάτας, ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την τήρηση μέτρων ασφαλείας. Λογικά, δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως, βάσει νόμου, είναι παράνομη η κατασκευή και χρήση σαϊτών και αυτοσχέδιων βαρελότων.

Παρ΄ όλα αυτά, τη βραδιά κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, παιδιά 10-12 ετών έριχναν σαΐτες χέρι-χέρι με τους γονείς τους. Αλλά στον εν λόγω δήμο απαντούν πως «δεν θα απαγορευθεί το έθιμο».

Καλαμάτασαϊτοπόλεμος