Ελλάδα|01.05.2019 13:38

Θεσσαλονίκη: Πρωτομαγιά με συλλαλητήρια και απεργίες (pics+vid)

Τίμος Φακαλής

Με πορείες και συγκεντρώσεις τίμησαν και φέτος την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη συνδικάτα, σωματεία και συλλογικότητες.


Τα συνδικάτα διεκδικούν μεταξύ άλλων σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, υγεία και ασφάλεια, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές,  ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους Δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις όπως τόνισαν μέλη τους κατά τη διάρκεια ομιλιών.

Ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου έδωσαν από το πρωί της Τρίτης μέλη του ΠΑΜΕ από όπου ξεκίνησε και η πορεία στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό και φέροντας στεφάνια αφιερωμένα στους νεκρούς της Πρωτομαγιάς. Λίγο αργότερα τα κατέθεσαν στο μνημείο του καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.


Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα Βενιζέλου όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποίησαν έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέλη του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο μπροστά από το ΕΚΘ, έψαλαν τον «Ύμνο του Εργάτη» και πραγματοποίησαν ομιλίες.
«Αντλώντας δύναμη από τους ιστορικούς αγώνες, δίνουμε τη δική μας μάχη για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των επόμενων γενεών. Όλοι μαζί λέμε "Με τα Συνδικάτα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Έξω η βία από τα Συνδικάτα. Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το Συνδικαλιστικό κίνημα"» αναφέρει σε μήνυμα του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από κοινού με άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου τα οποία συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από κει πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Μέλη της Λαϊκής Ενότητας ξεκίνησαν τη δική τους πορεία από τη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατίας.


Αυξημένα ήταν τα μέτρα τάξης ενώ άνδρες της Τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης κατά τις προγραμματισμένες πορείες.