Ελλάδα|22.06.2021 12:14

Έτσι κλείνουν Pirate Bay, Gamato, tenies-online και «μαύρα κουτιά»

Μαίρη Τσίνου

Ακριβό είναι το τίμημα για όλους όσοι διακινούν παράνομα αυτό που μας αρέσει: η πολυαναμενόμενη ταινία, ο νέος κύκλος του Game of Thrones ή του House of Cards, οι μεγάλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Οι δικαστικές αποφάσεις απέναντι στην «πειρατεία» των συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών είναι δυσβάσταχτες, καθώς οι εν λόγω υπηρεσίες προστατεύονται τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία επισύροντας βαρύτατες ποινικές κυρώσεις για τους κατηγορουμένους.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) πριν από λίγες ημέρες έβαλε οριστικό τέλος στα χειμωνιάτικα βράδια με «δωρεάν ταινία από το Ίντερνετ», καθώς η Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε να «πέσει μαύρο» σε 38 δημοφιλείς ιστοσελίδες, από τις οποίες κατέβαζαν – παράνομα – χιλιάδες Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, δωρεάν ταινίες, σειρές και υπότιτλους.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της «πειρατείας» στο διαδίκτυο και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, η ΕΔΠΠΙ διέταξε τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 domain names, ανάμεσα στα οποία είναι τέσσερα που παραπέμπουν στο Pirate Bay, το Gamatotv και το tenies-online.com, δίνοντας διορία 48 ωρών από την κοινοποίηση της απόφασης, η οποία εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου.

Και το κυνήγι των «πειρατών του διαδικτύου»... καλά κρατεί. Ενδεικτικά και μόνο, από το 2014 και μετά έχουν εκδικαστεί δεκάδες υποθέσεις πειρατείας σε όλη τη χώρα και για αρκετές από αυτές αποφασίστηκαν ιδιαίτερα σκληρές ποινές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες αποφάσεις σημειώνεται η «κακουργηματική» πράξη της πειρατείας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί και με την κατηγορία της σύστασης «εγκληματικής οργάνωσης».

Μεγάλα πρόστιμα για την «πειρατεία» υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόραση

Συγκεκριμένα, το Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επέβαλε το 2014 ποινή κάθειρξης 5 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 χρόνια, ενώ δημεύτηκε ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε. Την ίδια χρονιά, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης έξι ετών, χρηματική ποινή 20.000 ευρώ και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 χρόνια. Το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επέβαλε σε κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 5 ετών και 2 μηνών, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 χρόνια.

Το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επέβαλε στον έναν κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και 1 μηνός, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 χρόνια, δήμευση του κατασχεθέντος εξοπλισμού, καθώς και τα έξοδα της δίκης, και στον άλλο (αλλοδαπό) κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και 1 μηνός, απέλαση από την Ελλάδα και απαγόρευση εισόδου στη χώρα επί δεκαετία. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή. Το Γ’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 2 μηνών με αναστολή, με την προϋπόθεση επιτήρησης του κατηγορουμένου.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, προασπίζοντας τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, προσφεύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη, έναντι όσων προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες (πειρατεία, διακίνηση ή/και ιδιωτική χρήση παρανόμου εξοπλισμού αποκωδικοποίησης, υποκλοπή σήματος κ.λπ.). Σε αυτή τη διαρκή προσπάθεια υπήρξε σημαντική η άρτια τεχνογνωσία και η άμεση κινητοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ελληνική δικαιοσύνη, αξιολογώντας κατά περίπτωση τα αποδεικτικά στοιχεία, καταδικάζει τους κατηγορουμένους για τέτοιου είδους αδικήματα, επιβάλλοντας όλο και βαρύτερες ποινές, που έχουν φτάσει μέχρι και τα έξι χρόνια φυλάκισης με χρηματική ποινή που έχει αγγίξει το ύψος των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€), ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η ποινή συνοδεύεται και με αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων για τρία χρόνια.

IPTV

Στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook υπάρχουν αρκετά groups και σελίδες στο Facebook για παράνομη IPTV που διαφημίζουν τις «υπηρεσίες» τους, αλλά και ιστοσελίδες που προσφέρουν ανεμπόδιστα «μαύρες» συνδρομές. Η IPTV είναι η διαδικτυακή τηλεόραση, με την οποία βλέπεις περιεχόμενο μέσω Ιnternet συνήθως σε online streaming (συνδρομητικά ή/και ελεύθερα κανάλια) και όχι μέσω κεραίας, δορυφόρου ή καλωδιακά. Είναι ουσιαστικά ένα άλλο είδος τεχνολογίας για τη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος.

Η εξάρθρωση του μεγαλύτερου κυκλώματος πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης στον κόσμο

Τον Ιανουάριο του 2018 εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα πειρατείας σε Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες. Ειδικότερα, συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος) από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Europol, με τη συνδρομή των τεχνικών τμημάτων εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης τόσο από Ελλάδα όσο και από Ευρώπη, κατάφερε να εξαρθρώσει ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα πειρατείας υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε εκτός λειτουργίας ένας από τους μεγαλύτερους παράνομους IPTV servers - που υπέκλεπτε περιεχόμενο από τους νόμιμους παρόχους. Ως αποτέλεσμα, στο σκοτάδι βυθίστηκαν δεκάδες χιλιάδες παράνομοι συνδρομητές (αρκετοί και από τη χώρα μας), οι οποίοι παρακολουθούσαν «πειρατικές» ταινίες, σειρές αλλά και αθλητικούς αγώνες ξένων και ελληνικών ομάδων, χωρίς να πληρώνουν τις νόμιμες συνδρομές στις εταιρείες.

Το νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει το πνευματικό, το συγγενικό καθώς και το ηθικό δικαίωμα των δημιουργών και των εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικών έργων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πρόστιμα που έχουν φτάσει το ύψος των 289.000 ευρώ για περιπτώσεις αποκωδικοποιητών, που δίνουν τη δυνατότητα παράνομης προβολής περιεχομένου συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Tο φαινόμενο της «πειρατείας» δεν πλήττει μόνο τα έσοδα των εταιρειών συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών αλλά στερεί σημαντικά έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, λόγω της μη απόδοσης του Φ.Π.Α (24%) και του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10%),αλλά και λόγω της μη απόδοσης ετησίου οικονομικού ανταλλάγματος, που προκύπτει από τα ακαθάριστα ετήσια έσοδα των εταιρειών.

Οι 38 ιστοσελίδες στις οποίες θα διακοπεί η πρόσβαση:

1. https://xrysoi.online
2. xrysoi.se
3. xrysoi.eu
4. http://gamatotv.me
5. thegmtv.org,
6. gamatotv.to
7. httρs://onlinemoviestar.xyz
8. onlinemoviestar.com
9. tainies.online
10. tenies.online
11. https://tenies-online.com
12. teniesonline.ucoz.com
13. https://oipeirates.οnline
14. oipeirates.eu
15. oipeirates.se
16. http://tainio-mania.com
17. tainiomania.ucoz.com
18. https://liomenoi.com
19. moviecinema.gr
20. moviecinematv.online
21. http://tainiesonline.tv
22. https://magico.info
23. http://www.subs4free.com
24. small-industry.com
25. rnedium-industry.com
26. https://subztv.club
27. http://www.greeksubtitles.info 
28. httρ://www.subtitles.gr
29. https://thepiratebay.org
30. thepiratebay.se
31. thepiratebay.me
32. thepiratebay3.org
33. https://yts.am
34. httρs://www.1337x.tο
35. 1337x.st
36. 1337x.ws
37. 1337x.eu
38. 1337x.se

συνδρομητική τηλεόρασηPirate Bayπειρατεία