Ελλάδα|05.05.2019 11:59

Έβρος: Έκκληση προσφύγων να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία (vid)

Τίμος Φακαλής

Λίγες μόλις μέρες μετά τις νέες καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για παράνομες επαναπροωθήσεις και άγριο ξυλοδαρμό προσφύγων και μεταναστών από κουκουλοφόρους στον Έβρο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης βδομάδας  πρόσφυγες ανέβασαν την Κυριακή (5.5) βίντεο έξω από το τμήμα συνοριακής φύλαξης στο χωριό Χειμώνιο στην Ορεστιάδα. καλώντας τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν σε πιθανή επαναπροώθησή τους.

Πρόκειται για τρεις Τούρκους υπηκόους, τους Y Kamil, E Ayse,  Talip,  οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του Έβρου στις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με τους ίδιους τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (5.5) οδηγήθηκαν στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο χωριό Χειμώνιο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Αφού δημοσίευσαν ακριβώς το σημείο στο οποίο βρίσκονται με βίντεό τους έξω από το χωριό Νέα Βύσσα καλούν τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν σε αναγκαστική συνοπτική επιστροφή τους στην Τουρκία. 

T

«Είμαστε Τούρκοι πολίτες οι οποίοι ζητούμε πολιτικό άσυλο. Φύγαμε διωγμένοι από την Τουρκία και διασχίσαμε τον Έβρο στις 4 Μαΐου στις 5 π.μ. Κρυβόμαστε κοντά στη Νέα Βύσσα με το φόβο της επαναπροώθησης. Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τις ελληνικές αρχές να μας προστατεύσουν από την επιστροφή μας» ανέφερε στο βίντεο η E Ayse το οποίο διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο και πρώην ανταποκριτή του Euronews Ζούμπεγιρ Κοτσουλού  από τις 23 Απριλίου 60 Τούρκοι οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μέσω του Έβρου από την ελληνική αστυνομία. Από αυτούς όπως ανέφερε ο ίδιος τουλάχιστον οι  Τουλάχιστον οι 41 από αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουλού συλλαμβάνονται και κρατούνται από τις τουρκικές δυνάμεις. 

«Κατά καιρούς γίνονται καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παράνομες επαναπροωθήσεις και όχι μόνο στην περιοχή του Έβρου. Ωστόσο αν δεν υπάρχουν τα πειστήρια τα οποία να στοιχειοθετούν και να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε. Πρέπει να υπάρχουν τα τεκμήρια για  τα οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη αν γίνεται κάτι παράνομο. Σε κάθε περίπτωση για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων αρμόδια είναι η  ελληνική αστυνομία» είπε στο ethnos.gr ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος. 

Τουρκικά Μέσα καταγγέλλουν επαναπροωθήσεις την Μεγάλη βδομάδα 

Νέο περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από κουκουλοφόρους  κατήγγειλαν την Μεγάλη βδομάδα πρόσφυγες. Πρόκειται για ομάδα 15 Τούρκων προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας από το «πέρασμα» του Έβρου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ανάμεσά τους ήταν μια έγκυος γυναίκα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η γυναίκα χτυπήθηκε με κλομπ από άντρες που φορούσαν κουκούλες και επαναπροωθήθηκε βίαια σε τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα ipa.news, το περιστατικό συνέβη στις 9 το βράδυ, κοντά στο Σουφλί Έβρου.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τέσσερις από τους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι και δύο ανήλικα παιδιά, 8 και 11 χρόνων, συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, ενώ οι άλλοι έντεκα κρύβονται προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη. Ανάμεσά τους, η 36χρονη δημοσιογράφος Τούγμπα Οτσκάν, η οποία εκείνη την ώρα επικοινώνησε με έναν συνάδελφό της: «Ζούμε μια πολύ επώδυνη κατάσταση. Φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν και πάλι πίσω. Οι κουκουλοφόροι μας χτυπούσαν και μας έσπρωχναν με κλομπ. Θέλουμε βοήθεια».

Λίγη ώρα αργότερα, επιχείρησαν εκ νέου  να περάσουν τα σύνορα αποφεύγοντας τις ελληνικές Αρχές. Στις δύο τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, 11 άτομα, ανάμεσά τους και η έγκυος, συνελήφθησαν από την αστυνομία και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο.

Το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, αφέθηκαν ελεύθεροι με υπηρεσιακά σημειώματα προθεσμίας αναχώρησης από τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες. Προηγήθηκε η παρέμβαση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με στόχο την καταγραφή τους.

Τις φωτογραφίες και το βίντεο δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος Zübeyir Koçulu

ΈβροςΤουρκία